Jurnalistul Didier Francois, fost ostatic in Siria, a vorbit luni dimineata despre conditiile sale de detentie si mai ales despre "simularea executiei, cu un pistol pus la tampla sau frunte" si despre experientia sa de reporter care i-a permis sa decodeze unele situatii.

Jurnalistul Didier FrancoisFoto: Captura YouTube

"Am avut executii simulate, pistoale puse la tampla sau frunte", a povestit Didier Francois pentru postul de radio Europe 1 al carui angajat este si pentru care a mers in Siria in urma cu peste zece luni pentru a face un reportaj despre folosirea armelor chimice, citeaza Mediafax.

Dar "simularile de executii nu m-au stresat in mod deosebit in masura in care se vedea ca este presiune", a adaugat jurnalistul, in varsta de 53 de ani.

"Daca ar fi decis sa imi taie capul sa ma impuste, ar fi fost un ritual. Se pare ca am avut sansa de a cunoaste bine astfel de lucruri. Am urmarit multa vreme cazurile de ostatici si indeaproape, cunosc relativ bine procedurile ... Vedeam ca nu s-a atins limita".

"Este destul de reconfortant si iti permite sa fii mai senin", a continuat jurnalistul, care a acoperit numeroase conflicte, precum cele din Cecenia, Kosovo, Orientul Mijlociu si Irak.

Didier Francois a povestit, de asemenea, ca in cea mai mare parte a timpului era inchis impreuna cu ceilalti trei ostatici jurnalisti in grote cu "porti de fier si gratii la toate spatiile libere".

Primele zile au fost deosebit de inspaimantatoare: "Te introduc imediat in ambianta. Presiunea este foarte, foarte, foarte puternica. Patru zile fara sa mananci sau sa bei. In cea de-a patra zi fara sa bei, incepe intr-adevar sa ti se faca rau, incatusat de un radiator si lovit. Aceasta pentru a zdrobi orice dorinta de rezistenta".

Edouard Elias, in varsta de 23 de ani, fotograful care a fost rapit impreuna cu Didier Francois la nord de Alep la 6 iunie 2013, a povestit la randul sau ca s-a gandit mai ales la familia sa in timpul detentiei. "Este destul de complicat".

"Ar fi putut fi mai rau. Au fost momente de varf si de cadere" dar "putem merge, suntem intr-o stare de sanatate buna. Este esential", a declarat el, vorbind despre "riscurile meseriei".