Papa Francisc a facut duminica, de Pasti, un apel la pace, cerandu-le tuturor celor implicati in criza ucraineana sa faca eforturi pentru pacificare prin dialog a tarii est-europene. Suveranul Pontif a amintit si alte zone afectate de conflicte sociale si militare: Siria, Republica Centrafricana, Sudanul de Sud si Venezuela, criticand exploatarea, neglijenta si risipa, transmite AFP.

Papa FranciscFoto: Captura Youtube.com

Papa Francisc a adresat mesajul pascal "Urbi et orbi" (Catre oras si lume) in fata a aproximativ 150.000 de credinciosi si in fata camerelor de luat vederi ale televiziunilor din intreaga lume.

Papa a subliniat ca Pastele este sarbatorit in acest an la aceeasi data atat de catre catolici, cat si de catre ortodocsi:"te rugam, Doamne, sa luminezi si sa inspiri initiative de pacificare in Ucraina, pentru ca partile interesate, sustinute de catre comunitatea internationala, sa depuna toate eforturile pentru a impiedica violenta si sa construiasca, intr-un spirit de unitate si de dialog, viitorul tarii".

Suveranul Pontif a pledat ina o data in fata beligerantilor sirieni sa aiba "indrazneala de a negocia pacea, asteptata de prea mult timp". Partile aflate in conflict trebuie "sa inceteze sa utilizeze forta pentru a semana moartea, mai ales in randul populatiei fara aparare" si sa permita accesul oamenilor "la ajutoare umanitare necesare".

Totodata, liderul catolic a condamnat "violentele fratricide din Irak" si s-a rugat pentru o solutionare a conflictului israelo-palestinian.

Pentru Africa, Papa a lansat un apel la incetarea confruntarilor sangeroase din Republica Centrafricana, Sudanul de Sud si a "cumplitelor atentate teroriste din anumite zone din Nigeria".

Papa latino-american a cerut Venezuelei, unde Vaticanul participa la o mediere in vederea restabilirii pacii civile, ca "spiritele sa se indrepte catre reconciliere si concordie frateasca".

Insa Papa Francisc, ca si in alte ocazii, a evocat, mai larg, problemele provocate de nedreptate si exploatare, "imensele risipe la care suntem adesea complici", care contribuie la foamete in lume, amintind si de persoanele "fara aparare, mai ales copii, femei si persoane in varsta, transformate uneori in obiecte ale exploatarii si abandonului".

"Fa astfel incat sa putem sa-i ingrijim pe fratii atinsi de epidemia de ebola in Guineea, Conakry, in Sierra Leone si in Liberia, si pe cei afectati de atatea alte boli, care se raspandesc si din cauza nepasarii si saraciei extreme", a mai spus Suveranul Pontif, intr-o referire rara la problemele provocate de neglijarea ingrijirilor de sanatate din tarile cele mai sarace.

Papa a evocat, de asemenea, refugiatii si persoanele rapite in razboaie, "familiile smulse pe nedrept afectiunii, numeroasele persoane, preoti si laici, care, in diverse parti ale lumii, care au fost sechestrate".

Tensiuni intrePatriarhia Ortodoxa de la Kiev si cea de la Moscova.Cantul bizantin al Stihirei, cantat in greaca in fata Papei

In curtea Bazilicii, in fata unor aranjamente florale aduse in mod special din Olanda, Papa a oficiat mesa, in mod solemn.

In acest an, sarbatoarea catolica a Paselui - stabilita dupa calendarul gregorian - si cea a Pastelui ortodox - stabilita dupa calendarul iulian - au cazut in aceeasi zi.

In contextul in care criza ucraineana a reaprins tensiunile dintre diverse biserici ortodoxe si catolice orientale alipite Romei, cantul Stihirei, un cantec vechi al liturghiei bizantine, a fost cantat in greaca, in fata Papei.

Duminica, sarbatorile de Pasti in Rusia si Ucraina reflectau imaginea acestei tari impartite intre Patriarhia Ortodoxa de la Kiev si cea de la Moscova, dar si a unei Biserici Greco-Catolice credincioase Vaticanului.

"Inamicul" rus, care a comis "o agresiune" in Ucraina, este condamnat la esec, a spus sambata partiarhul ortodox de la Kiev, Filaret, in mesajul sau pascal. Clopotele Catedralei Sfantul Mihail au cantat, cu putin timp inainte de miezul noptii, Imnul Ucrainei.

La Moscova, patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril, a indemnat oamenii, sambata, sa se roage ca nimeni sa nu poata "sa distruga Rusia Sfanta", rapindu-i Ucraina.

Dupa sarbatorile de Pasti, Roma va continua sa primeasca sute de mii de pelerini si credinciosi, asteptati duminica, 27 aprilie, pentru canonizarea papilor Ioan al XXIII-lea si Ioan Paul al II-lea. Este un eveniment exceptional, deoarece nu numai ca vor fi sanctificati doi papi, ci si pentru ca, pentru prima data in istoria Bisericii Catolice, la ceremonii vor asista doi papi, si anume Papa Francisc si predecesorul sau, Papa emerit Benedict al XVI-lea, retras la Vatican dupa demisia istorica, in urma aproximativ un an.