Mii de pelerini au participat la ceremonia traditionala a "Sambetei luminii" de Pastele ortodox, sambata, in Bazilica Sfantului Mormant de la Ierusalim, unde un oficial ONU de rang inalt a denuntat un incident, in conditii de supraveghere puternica din partea politiei, relateaza Mediafax.

Potrivit politiei israeliene, zeci de mii de cedinciosi au venit la Sfantul Mormant unde, potrivit traditiei crestine, Isus a fost crucificat, pus in mormant si a inviat.

Toate caile de acces in Orasul Vechi au fost inchise timp de mai multe ore, cu exceptia Portii Damasc, prin care multimea de pelerini a patruns cu dificultate.

Acest dispozitiv a obligat numerosii credinciosi sa astepte in afara zidurilor Orasului Vechi, in sectorul cu populatie majoritar araba a Orasului Sfant, ocupat si anexat de catre Israel.

Un eveniment important pentru crestinismul oriental, acest rit milenar - simbolul eternitatii, pacii si innoirii - a fost urmarit, intr-o biserica supraaglomerata, ca in fiecare an, luata cu asalt de catre pelerini, majoritatea din Europa de Est, dar si de catre comunitatea araba ortodoxa din Tara Sfanta.

Acest ritual a avut loc prima data in secolul al IV-lea.

Pelerinii s-au inghesuit sa ia lumina care, transmisa din lumanare in lumanare, a parcurs strazile Orasului Sfant.

"Focul sacru" sau "focul nou" a fost purtat ulterior, in procesiune, catre Betleem (Cisiordania), locul de nastere al lui Isus potrivit traditiei, iar o flacara a fost transportata la bordul unui avion catre Grecia si tarile ortodoxe.

Majoritatea crestinilor din Tara Sfanta sunt de rit greco-ortodox.

Sfantul Mormant este administrat de catre sase biserici crestine - grecii ortodocsi, catolicii de rit latin, armenii apostolici, coptii egipteni, siriacii ortodocsi si etiopienii ortodocsi. Fiecare biserica detine controlul asupra unei parti atent delimitate din cladire.

Ortodocsii si protestantii sarbatoresc Pastele si invierea lui Isus duminica, potrivit traditiei crestine.

Coordonatorul special ONU pentru procesul de pace in Orientul Mijlociu Robert Serry a denuntat un "incident" in cursul procesiunii.

"Coordonatorul special si alti demnitari din cadrul corpului diplomatic au asistat la o procesiune pascala la Poarta Noua (a Orasului Vechi), la Sfantul Mormant, la invitatia comunitatii palestinienilor crestini", a anuntat Serry intr-un comunicat.

"Procesiunea a fost oprita la al patrulea punct de control (de catre politia israeliana), inainte de intrarea in curtea din fata bisericii. In pofida asigurarilor date comunitatii crestine palestiniene de la Ierusalim cu privire la accesul liber in Biserica Sfantului Mormant cu ocazia sarbatorilor pascale, politia israeliana a refuzat aceasta intrare, afirmand ca a primit ordin (in acest sens). La finalul unei confruntari tensionate, multimea furioasa si-a croit drum" in cladire, se arata in comunicat.

Purtatorul de cuvant al Ministerului israelian de Externe Yigal Palmor a catalogat drept "straniu" comunicatul lui Robert Serry despre un "non-eveniment".

Palmor a subliniat ca sarbatorile pascale s-au desfasurat "pasnic", multumita "muncii politiei de la Ierusalim, care a gestionat evenimentul cu profesionalismul si sensibilitatea necesare pentru reglarea deplasarii multimii si asigurarii securitatii participantilor" la ceremonii.

"Declaratia domnului Serry este, putem spune, cel putin o lipsa de discernamant", a adaugat purtatorul de cuvant israelian, referindu-se la reprezentantul ONU.