Scafandri au recuperat pana duminica 16 corpuri din epava feribotului Sewol, naufragiat miercuri in largul coastelor din sudul Coreei de Sud cu 476 de persoane la bord, iar intre familii ale pasagerilor, exasperate de incetineala operatiunilor, si politie au avut loc confruntari, relateaza Mediafax citand AFP.

Aproximativ 500 de scafandri, care lupta impotriva unor curenti puternici si care nu au aproape nicio vizibilitate, au avut nevoie de mai multe zile pentru a incepe sa recupereze cadavre din epava, permitand inceperea unor proceduri de identificare lungi si dureroase cu ajutorul familiilor victimelor.

Bilantul provizoriu al tragediei se ridica duminica la 56 de morti si 246 de persoane date disparute, majoritatea adolescenti care efectuau o excursie scolara.

Scafandri au scos sambata primele trei cadavre din feribot, dupa ce au spart fereastra unei cabine de pasageri. Alte 13 corpuri au fost recuperate duminica, a anuntat Paza de Coasta.

Corpurile au fost depuse in corturi, in portul Insulei Jindo, in apropiere de locul catastrofei, unde rude ale pasagerilor au instalat o tabara, intr-un gimnaziu. Acestea urmeaza sa-si spuna identitatea, dupa care se va trece la identificari.

Unii si-au exprimat furia fata de faptul ca li se cer probe de saliva in vederea efectuarii unor teste ADN inainte ca feribotul sa fie verificat in intregime. "Le cerem sa ne salveze copiii. Nu ne gandim la teste ADN", a declarat Chung Hye-sook, mama unui student dat disparut.

Aproximativ 200 de rude ale persoanelor date disparute au pornit duminica intr-un mars, pe o distanta de 420 de kilometri, de la Jindo la Seul, pentru a protesta fata de incetineala operatiunilor de salvare la Casa Albastra, sediul presedintiei sud-coreene.

Confruntari au izbucnit dupa ce numerosi politisti le-au impiedicat sa treaca un pod care asigura legatura intre insula si continent si le-au obligat sa se intoarca din drum.

Presedinta sud-coreeana Park Geun-hye a oferit garantii ca macarale plutitoare, aflate deja la fata locului, nu vor ridica epava atat timp cat feribotul nu va fi verificat in intregime.

Familiile aveau pozitii divergente asupra acestei optiuni. Unele apreciau ca ar distruge ultima sansa de supravietuire a unor eventuali supravietuitori, altele, resemnate, cred ca acest lucru va permite recuperarea corpurilor inainte sa se descompuna prea mult.

Comandantul a confirmat ca nu se afla la comanda navei. La timona se afla un membru din echipaj, plasat sub ordinele celui de-al trilea ofiter, o femeie in varsta de 26 de ani care nu a mai navigat niciodata in acest sector dificil.

Ordinul fatal de a ramane pe loc

Capitanul Lee Joon-seok si doi membri ai echipajului, care au fost arestati, urmeaza sa raspunda pentru acuzatii de neglijenta si lipsuri in securitatea pasagerilor.

El este puternic criticat pentru ca a parasit nava care naufragia, in timp ce sute de persoane, majoritatea liceeni, erau prinse in capcana.

Capitanul si cei doi membri ai echipajului au fost filmati de televiziuni in postul de politie de la Jindo. El a incercat sa explice motivele deciziei - fatale - de a intarzia evacuarea, dupa imobilizarea navei, in urma impactului.

Cele 476 de persoane aflate la bord au primit ordinul de a ramane la locurile lor, timp de peste 40 de minute, potrivit marturiilor unora dintre supravietuitori. Cand feribotul a inceput sa isi indrepte varful catre fundul marii, era prea tarziu, pasagerii nereusind sa urce pe culoarele inclinate, in timp ce erau inghitite de apa.

"In acel moment (in timpul celor 40 de minute dupa impact), vapoarele de salvare nu sosisera. Nu erau nici barci de pescuit sau alte ambarcatiuni pentru a ajuta", a declarat capitanul, cu capul plecat.

"Curentii erau puternici si apa era foarte rece in aceasta zona", a adaugat el. "M-am gandit ca pasagerii vor fi luati de valuri si se vor afla in dificultate daca vor fi evacuati in dezordine, fara veste de salvare".

"Si ar fi fost acelasi lucru si cu o vesta de salvare", a adaugat el.

Plase urmeaza sa fie instalate in jurul epavei Sewol, pentru a impiedica corpurile sa porneasca in deriva, a anuntat un reprezentant al Pazei de Coasta, care crede in continuare in posibilitatea existentei unor supravietuitori, refugiati in zone in care s-ar afla buzunare de aer.

Nicio persoana nu a mai fost salvata de miercuri. Cei 174 de supravietuitori au fost recuperati foarte rapid dupa naufragiu.

Feribotul Sewol transporta 476 de persoane, inclusiv 352 de liceeni de la Scoala Danwon din Ansan, o localitate situata la sud de Seul. Adjunctul directorului scolii, care a supravietuit accidentului maritim, a fost gasit spanzurat vineri, aparent o sinucidere.