Autoritatile americane ar urma sa anunte saptamana viitoare amplasarea de trupe in Polonia, pentru a intari prezenta NATO, in actualul context marcat de tensiunile din Ucraina vecina, a declarat, pentru Washington Post, ministrul polonez al Apararii, Tomasz Siemoniak, scrie France Presse.

Potrivit ministrului polonez, care s-a intalnit joi cu omologul sau american Chuck Hagel, responsabili militari lucreaza deja la detaliile acestui plan in cadrul caruia Polonia va juca un rol de pivot, "sub patronajul american".

Siemoniak a mentionat ca soldati americani ar urma sa fie amplasati si in statele baltice, tot pentru a intari prezenta NATO in Europa centrala si de est.

Intrebat de AFP, purtatorul de cuvant al Pentagonului John Kirby a subliniat ca un anumit numar de masuri este avut in vedere "pentru a imbunatati capacitatea de reactie pe pamant, in are si pe apa, in Europa". "Unele dintre aceste masuri vor fi adoptate de maniera bilaterala cu natiuni membre ale NATO. Altele vor fi puse in practica prin intermediul Aliantei", a adaugat el.

"Vorbim de asemenea despre prezenta trupelor americane in Polonia", declarase deja ministrul polonez, in cadrul unei conferinte comune de presa cu Chuck Hagel, fara a solicita insa implantarea de baze americane pe teritoriul polonez, o cerere formulata insa de opozitia conservatoare poloneza.

"Poate exista oportunitatea de a amplasa forte pe baza de rotatie, dar nicio decizie nu a fost luata si vom continua sa discutam, ca si NATO", raspunsese Chuck Hagel.

De la sfarsitul Razboiului Rece, NATO s-a ferit sa amplaseze baze in tarile membre care au facut parte din fostul bloc sovietic.