Fortele separatiste proruse continuau sa controleze, sambata dimineata, intr-o atmosfera de calm, administratia regionala din Donetk, in estul Ucrainei, dupa ce au respins acordul de la Geneva privind detensionarea situatiei din tara, relateaza AFP, citat de Mediafax. Aproximativ 50 de simpatizanti prorusi erau reuniti in jurul impozantei cladiri, ocupata de lideri ai "Republicii Donetk" autoproclamate si inconjurata de saci de nisip, pneuri si mobile rasturnate folosite ca baricade, sub supravegherea unor barbati cu cagule.

---------------------------

Ora 15:45 Majoritatea locuitorilor din regiunea Donetk (estul Ucrainei) se opune alipirii la Rusia, insa considera nelegitim guvernul prooccidental de la Kiev, potrivit unui sondaj publicat sambata, citat de Agerpres. 52,2% din respondenti resping ideea anexarea regiunii de catre Rusia, fata de 27,5% care sunt in favoarea acestei idei, in timp ce 17,3% s-au declarat indecisi. In ceea ce priveste sud-estul rusofon al Ucrainei, 69,7% dintre locuitori se opun acestei idei, 15,4% s-au pronuntat pentru si 12,5% sunt indecisi, potrivit sondajului realizat pe un esantion de 3.232 persoane in opt regiuni de catre Institutul International de Sociologie de la Kiev si publicat de ziarul Djerkalo Tyjnia. In regiunea Donetk, unde se concentreaza tensiunile separatiste, 41,1% s-au pronuntat in favoarea unei descentralizari, 38,4% pentru o Ucraina 'federala', asa cum a propus Moscova, si 10,6% pentru un statu quo. 72,5% doresc alipirea la zona de liber-schimb condusa de Rusia, fata de 9,4% care sustin intrarea in Uniunea Europeana.

Sondajul dezvaluie neincrederea considerabila a persoanelor chestionate fata de autoritatile de tranzitie de la Kiev, in conditiile in care aproape trei sferturi (74%) dintre locuitorii chestionati il considera nelegitim pe presedintele interimar Olexandr Turcinov si 72,1% au aceeasi opinie in legatura cu guvernul condus de Arseni Iateniuk. Viktor Ianukovici, inlaturat de la conducerea tarii in februarie, pare a fi prea putin regretat in fostul sau fief electoral ¬ unde mai este considerat presedinte legitim al tarii de doar 32,4% dintre respondenti, fata de 58,2% care au avut o parere contrara. Doua treimi din respondentii din regiunea Donetk (66,3%) se opun unei interventii militare a Rusiei, insa 55,9% considera ca acesta este 'posibila'. 57,2% cred ca drepturile rusofonilor, pe care Putin a promis sa-i apere, nu sunt incalcate in Ucraina.

Ora 15:12 Militii proruse au ocupat sambata televiziunea publica din localitatea Kramatorsk, din estul Ucrainei, au intrerupt transmisia posturilor nationale ucrainene si au conectat televiziunea rusa, transmite agentia EFE, citata de Agerpres. "Locuitorii din Kramatorsk nu doresc sa vizioneze televiziunea ucraineana care ne insulta in continuu si ne califica drept separatisti. Ei vor sa vada posturile rusesti", a declarat agentiei ruse de presa RIA Novosti un reprezentant al insurgentilor.

Este pentru a doua oara cand militii proruse ocupa sediul acestei televiziuni din Kramatorsk, unul dintre bastioanele insurgentilor rusofoni care nu mai accepta autoritatea guvernului de la Kiev. Cu o zi in urma, o echipa de tehnicieni ucraineni, insotiti de membri ai Serviciului de Securitate ucrainean, au reusit sa restabileasca semnalul televiziunii locale. Insa, potrivit unui purtator de cuvant al acestei televiziuni, unitatile de politie si ale Ministerului de Interne, care trebuie sa asigure securitate edificiului, nu si-au facut aparitia, asa ca aceasta cladire este acum din nou ocupata. Si in orasul invecinat Slaviansk cei peste 120.000 de locuitori pot viziona doar televiziunea rusa, desi justitia ucraineana a interzis difuzarea posturilor rusesti, pentru a nu favoriza propaganda in favoarea ideilor separatiste.

Ora 14:00 Rusia si-a suplimentat trupele la frontiera cu Ucraina ca raspuns la instabilitatea din aceasta tara, a declarat sambata un purtator de cuvant al Kremlinului. "Iertati-ma, dar Ucraina este o tara unde tocmai a avut loc o lovitura de stat militara, si este normal ca orice tara sa ia masuri de precautie pentru a-si asigura securitatea", a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin, la postul de televiziune Rossiya 1. El a adaugat ca, in calitate de stat suveran, Rusia are dreptul sa-si desfasoare trupe oriunde pe teritoriul sau fara niciun fel de restrictii. Peskov a respins acuzatiile potrivit carora armata rusa se implica in evenimentele de pe teritoriul ucrainean. Astfel de afirmatii sunt "complet gresite", a insistat Peskov.

-------------------------------

Fortele separatiste proruse continuau sa controleze, sambata dimineata, intr-o atmosfera de calm, administratia regionala din Donetk, in estul Ucrainei, dupa ce au respins acordul de la Geneva privind detensionarea situatiei din tara, relateaza AFP, citat de Mediafax. Aproximativ 50 de simpatizanti prorusi erau reuniti in jurul impozantei cladiri, ocupata de lideri ai "Republicii Donetk" autoproclamate si inconjurata de saci de nisip, pneuri si mobile rasturnate folosite ca baricade, sub supravegherea unor barbati cu cagule. "Continuam ca de obicei", a declarat unul dintre acesti separatisti pentru AFP. "Un preot ortodox este cu noi in interior si vom sarbatori Pastele in aceasta seara".

In jurul cladirii, locuitorii se plimba sau alearga ca de obicei, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. In afara de cateva cladiri publice controlate de separatisti, orasul functioneaza normal.

Spre surpriza generala, sefii diplomatiei ucrainene, ruse, americane si europene au semnat, joi, la Geneva un text care prevede in special dezarmarea gruparilor armate, eliberarea cladirilor publice ocupate si o amnistie pentru insurgentii care "nu se fac vinovati de crime".

Dar, baricadati in cartierul lor general de la administratia regionala din Donetk, prorusii au respins sec acest plan.

Autoritatile proeuropene a caror plecare o cer, au intins vineri mana rebelilor, promitandu-le o importanta descentralizare si un statut protector pentru limba rusa, fara a reactiona dupa ce prorusii au respins acest acord.