Presedintele american Barack Obama si-a exprimat, vineri, "dezgustul" fata de adoptarea unor masuri antiseminte de catre activisti prorusi, la Donetk, a anuntat consilierul prezidential american pentru Securitatea Nationala, Susan Rice, informeaza Mediafax.

Barack ObamaFoto: Reuters

Activistii prorusi din regiunea ucraineana Donetk i-au obligat pe evreii cu varsta de peste 16 ani sa se inregistreze la sediul administratei locale pana pe 3 mai. Pentru aceasta procedura, evreii sunt trebuie sa achite o taxa de 50 de dolari (aproximativ 36 de euro) si sa prezinte documente privind religia lor, componenta familiei si bunurile pe care le detin.

"Daca evreii refuza sa se inregistreze, atunci cetatenia lor va fi retrasa, bunurile vor fi confiscate, iar ei insisi vor fi deportati", mentioneaza activistii, care la 7 aprilie au proclamat "Republica de la Donetk" si au ocupat institutiile regionale.

"Presedintele (american) si-a exprimat dezgustul" fata de aceasta situatie, a declarat Susan Rice, care a apreciat ca astfel de masuri "nu-si au locul in secolul XXI".

Anterior, secretarul de Stat american, John Kerry, a apreciat ca aceste masuri antisemite sunt "intolerabile si grotesti".

"Acest lucru este mai mult decat inacceptabil si intolerabil. Este grotesc", a afirmat Kerry, in cadrul unei conferinte, dupa acordul la care s-a ajuns, joi, in timpul reuniunii de la Geneva.