Un oligarh sustinator al guvernului de la Kiev a oferit, joi, o recompensa de 10.000 de dolari pentru capturarea oricarui "sabotor" rus si a promis alte 500.000 de grivne (circa 45.000 de dolari) membrilor garzii nationale care au respins cu succes, miercuri, un atac al separatistilor pro-rusi, ucigand trei dintre ei, relateaza The Guardian.

Igor Kolomoisky, un magnat al energiei, care a fost numit guvernator al regiunii Dnipropetrovsk din estul Ucrainei luna trecuta, a oferit de asemenea recompense pentru predarea armelor apartinand insurgentilor: 1.000 de dolari pentru fiecare mitraliera predata autoritatilor, 1.500 de dolari pentru fiecare mitraliera grea si 2.000 de dolari pentru un lansator de grenade.

Cateva sute de protestatari au luat cu asalt, miercuri noapte, o unitate a garzii nationale ucrainene din orasul port Mariupol, insa soldatii ucraineni i-au alungat cu focuri de arma, ucigand trei dintre ei. Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, a declarat ca atacatorii au deschis focul asupra militarilor, insa protestatarii au sustinut ca erau inarmati doar cu bate.

Atacul a fost prima infrangere semnificativa pentru fortele anti-Kiev, care au ocupat cladiri guvernamentale in cel putin 10 orase din estul Ucrainei in ultimele doua saptamani. Soldatii trimisi in regiunea Donetsk, ca parte a unei operatiuni antiteroriste anuntate de Kiev weekendul trecut, au fost intorsi din drum de catre localnicii furiosi, iar militiile separatiste au capturat sase vehicule blindate, miercuri, in orasul Kramatorsk. Oficialii de la Kiev si de la Washington acuza agenti rusi de provocarea tulburarilor.

Recompensele pentru arme si sabotori, care au fost anuntate de adjunctul lui Kolomoisky, Boris Filatov, au fost impartite prin estul Ucrainei joi dupa-amiaza. Un localnic aflat in apropierea aerodromului din Kramatorsk, ce este folosit ca punct de tranzit in operatiunea antiterorista si care a fost blocat partial de locuitorii furiosi, a declarat joi pentru The Guardian ca directorul aerodromului a oferit 10.000 de dolari pentru un agent rus capturat. El a refuzat sa-si decline identitatea.

Nu este pentru prima data cand Kolomoisky isi pune banii la bataie pentru apararea tarii. Luna trecuta, oligarhul a cheltuit "mai multe milioane de dolari" pentru a cumpara baterii pentru vehiculele militare. Armata ucraineana a fost neglijata multi ani la rand, iar numarul militarilor gata de lupta ar fi in prezent de numai 6.000.

Kolomoisky are o disputa personala cu presedintele rus Vladimir Putin, care l-a ridiculizat luna trecuta, numindu-l "un impostor fara seaman". In replica, oligarhul l-a caracterizat pe Putin drept "un schizofrenic, mic de statura".