"Surprins de critici", Edward Snowden si-a justifiat vineri interventia neasteptata, joi, intr-o emisiune televizata in care presedintelui rus Vladimir Putin i se adreseaza intrebari in direct, prin vointa de a obtine un raspuns oficial despre sistemele de supraveghere din Rusia, relateaza AFP.

Edward SnowdenFoto: Agerpres/AP

"L-am intrebat pe presedintele rus in direct, la televiziune, pentru a obtine un raspuns oficial, nu pentru a plati vama", a scris fostul consultant al Agentiei americane de securitate NSA, intr-un articol publicat in The Guardian, potrivit Mediafax.

Snowden a vrut sa raspunda astfel criticilor, care-i reproseaza ca a devenit o "marioneta a Kremlinului" si ca face propaganda presedintelui Rusiei, o tara in care s-a refugiat pentru o perioada de un an incepand din vara lui 2013.

"Ma asteptam ca unii sa puna in discutie participarea mea la intalnirea anuala, compromisa in mare parte prin intrebari inofensive, adresate unui lider care nu obisnuieste sa fie sfidat. Insa, pentru mine, aceasta ocazie rara de a aborda un tabu cu privire la dezbaterea asupra supravegherii efectuate de catre stat, in fata unui public majoritar obisnuit cu presa de stat, contrabalanseaza riscul", a scris americanul.

Aflat la originea multiplelor dezvaluiri despre sistemul de supraveghere al Statelor Unite si inculpat de catre Washington, Snowden l-a intrebat pe Putin, printr-o legatura video, joi, daca "Rusia intercepteaza, stocheaza sau analizeaza in vreun fel comunicatiile a milioane de indivizi".

"Avem o reglementare stricta cu privire la utilizarea de catre serviciile speciale a acestor mijloace, si anume interceptari telefonice si supravegherea pe Internet. Acesta este motivul pentru care (o supraveghere) atat de masiva si de oarba nu poate sa existe" in Rusia, i-a raspuns Putin.

Intrebarea lui Snowden a fost catalogata prea "cuminte" de catre unii. Fostul avocat general al NSA Stewart Baker a calificat-o drept "inofensiva, servita la comanda si aranjata in prealabil", intr-o postare pe un blog gazduit de catre ziarul The Washington Post.

"Am fost surprins sa constat ca oameni, care m-au vazut riscandu-mi viata pentru a dezvalui practicile in domeniul supravegherii ale tarii mele, nu vor sa creada ca pot critica si politica de supraveghere a Rusiei, o tara careia nu i-am jurat nicio credinta", a replicat Snowden, adaugand ca, inainte sa se ceara socoteala, este necesar ca mai intai sa fie luati la intrebari liderii cu privire la aceste dosare.