Rusia si-a exprimat vineri dezamagirea fata de modul in care Statele Unite au evaluat acordul international pentru detensionarea crizei din Ucraina, convenit joi la Geneva, afirmand ca amenintarea privind impunerea unor noi sanctiuni impotriva Moscovei de catre Washington este "total inacceptabila", transmite Reuters.

Ministerul rus de Externe i-a acuzat pe oficialii americani ca incearca sa musamalizeze folosirea fortei de catre guvernul ucrainean impotriva protestatarilor din regiunile din estul tarii populate in principal de vorbitori de limba rusa.

"Oficialii americani au dat ultimatumuri si au incercat sa ne ameninte cu noi sanctiuni, ceea ce e total inacceptabil", a transmis diplomatia rusa intr-un comunicat.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama a declarat, joi, ca nu are nicio certitudine ca acordul de la Geneva privind Ucraina va permite o detensionare a crizei la fata locului si a avertizat ca, in caz de impas, SUA si Europa vor impune noi sanctiuni Moscovei.

UPDATE: SUA a amenintat din nou Rusia, vineri, cu noi sanctiuni

Casa Alba a avertizat, vineri, Rusia ca se va confrunta cu sanctiuni mai dure daca nu respecta acordul de la Geneva sau daca ia masuri pentru trimiterea de forte ruse in estul Ucrainei, transmite Reuters.

"Acele costuri si sanctiuni ar putea include vizarea unor sectoare ale economiei ruse foarte insemnate", le-a spus jurnalistilor Susan Rice, consilierul pe probleme de securitate nationala al presedintelui american Barack Obama.

Ea a mai precizat ca Washingtonul urmareste indeaproape sa vada daca Rusia isi indeplineste obligatiile de a-si folosi influenta pentru a-i determina pe separatistii din estul Ucrainei sa depuna armele si sa evacueze cladirile publice pe care le-au ocupat ilegal.

Separatistii din estul Ucrainei au declarat vineri ca nu se simt obligati de acordul semnat joi la Geneva - intre SUA, Rusia, Ucraina si UE -, intrucat "nu a fost semnat in numele" lor, si ca isi mentin intentia de a organiza un referendum pentru autonomie.