​In orasul Jeddah din Arabia Saudita vor incepe in 27 aprilie lucrarile de constructie la cea mai inalta cladire din lume, Kingdom Tower care va avea 200 de etaje si va depasi 1.000 metri inaltime. Costurile estimate ale constructiei sunt de 1,2 miliarde dolari, insa cu siguranta vor fi mai mari, iar termenul de finalizare este 2019, scrie CNN.

Kingdom-Tower, JeddahFoto: industrytap.com

Locul a fost ales in 2008, s-au facut atunci si teste de sol, dar inceperea lucrarilor a fost amanata de mai multe ori. Arhitectul care conduce proiectul este Adrian Smith din Chicago, cel care a realizat si Burj Khalifa din Dubai care, la 828 metri inaltime, detine recordul mondial.

Orasul Jeddah are 5 milione de locuitori si dispune de cel mai mare port de la Marea Rosie, iar autoritatile saudite au un proiect de dezvoltare in valoare de 20 miliarde dolari pentru un nou cartier de business.

Elementul principal este "Turnul Regatului", cladire pe care mai-marii statului saudit si-o doreau de 1,6 km inaltime, insa au mai "renuntat" la cateva sute de metri din motive tehnice si financiare.

Cladirea va dispune de 59 de lifturi, iar la etajul 157 va exista o terasa cu restaurante de lux. Fundatia are peste 60 metri adancime, iar inginerii vor trebui sa gaseasca solutii de design pentru ca super-cladirea sa nu aiba de suferit din cauza vanturilor de la altitudinile superioare.

In prezent tehnica ne permite sa construim cladiri de un kilometru inaltime si poate chiar si de doi, insa pentru cladiri mai inalte sunt multe lucruri de pus la punct, spune Sang Dae Kim, director al Council on Tall Buildings.