Parlamentul European a cerut joi UE "intarirea" sanctiunilor punctuale impotriva inaltilor responsabili rusi si sa se "pregateasca sa lanseze" sanctiuni economice impotriva Moscovei, din cauza deteriorarii situatiei din Ucraina, scrie AFP.

Rezolutia, fara caracter constrangator, a fost adoptata cu 437 voturi pentru, 49 impotriva si 85 de abtineri, cea mai mare parte din grupul socialist, care nu a dorit o asociere cu ziua negocierilor de le Geneva, unde se incearca gasirea unei solutii politice la criza.

Textul a fost prezentat de deputatii de centru dreapta de la PPE, liberali, ecologisti si conservatorii britanici.

Parlamentul "exprimand cele mai vii preocupari in fata deteriorarii rapide a situatiei si a bailor de sange din sudul si estul Ucrainei, cere Rusiei sa isi retraga fara intarziere sprijinul pentru separatistii violenti (...), sa inceteze imediat orice incitare la dezordine, sa isi retraga trupele de la frontiera orientala a Ucrainei si sa lucreze pentru rezolvarea pasnica a crizei pe cale politica si diplomatica".

De asemenea, se "reafirma necesitatea, pentru Uniunea Europeana si statele membre, sa se adreseze Rusiei pe o singura voce".

Parlamentul European "estimeaza ca situatia actuala cere Consiliului", care reprezinta statele, "sa intareasca a doua faza a sanctiunilor si sa se pregateasca pentru lansarea fazei a treia a sanctiunilor (economice), care trebuie initiata imediat".

Ministrii Afacerilor Externe din UE nu au propus luni trecerea la aceasta a treia faza. Ei au decis prelungirea listei rusilor si ucrainenilor pro-rusi vizati de sacntiuni punctuale - restrictii de viza si inghetarea averilor.

Miercuri, Comisia Europeana a remis statelor membre prima sa evaluare a impactului sanctiunilor economice asupra fiecaruia dintre statele membre, potrivit unor surse europene.

Rezolutia cere de asemenea "ca masuri sa fie luate impotriva societatilor rusesti si a filialelor lor, in special in sectorul energiei si impotriva investitiilor si averilor rusesti detinute in Uniune, invitand-o pe aceasta sa revada toate acordurile cu Rusia, in vederea eventualei lor suspendari".

De asemenea, se afirma ca autoritatile ucrainene "sunt deplin indreptatite sa recurga la toate masurile necesare, in special la dreptul la autoaparare" inscris in Carta Natiunilor Unite.