Gigantul petrolier britanic British Petroleum (BP), compania energetica italiana Eni si nemtii de la BASF - companie cu activitati preponderent in industria chimica, se numara printre companiile care incearca sa convinga Guvernele tarilor lor sa nu extinda sanctiunile economice impotriva Rusiei, scrie Financial Times, citat de Itar Tass. "Decizia Europei de a impune sanctiuni dure Moscovei se loveste de lobby-ul marilor companii, care se tem ca eventualele represalii din partea Moscovei le-ar costa scump", noteaza Financial Times.

Potrivit publicatiei, gigantul britanic British Petroleum si alte companii din acesta tara fac lobby la parlamentarii si ministrii de la Londra, sustinand ca ar fi afectate de o eventuala decizie a Europei de a impune sanctiuni Rusiei in perioada urmatoare.

De asemenea, italienii de la Eni, care importa 30% din cantitatea de gaz de la Gazprom, se opun extinderii sanctiunilor impuse Rusiei.

Practic, companiile importante din Europa nu sunt unite in privinta sanctiunilor pentru Rusia, iar impunerea acestora ar presupune consensul celor 28 de state membre.

Si peste ocean exista companii care se opun sanctiunilor economice pentru Rusia, mai arata Financial Times. "Grupurile de business din SUA au facut de asemenea lobby la administratia americana impotriva impunerii de sanctiuni care ar putea aduce si represalii care sa contravina intereselor SUA. Statele Unite sunt ingrijorate si de faptul ca sanctiunile impuse de Uniunea Europeana ar putea merge prea departe", mai scrie Financial Times.