Un summit international care incepe joi la Geneva incearca sa tempereze conflictul din Ucraina. La intalnire iau parte ministrul de externe ucrainean Andri Deschtschyzja, omologul sau rus Sergej Lavrov, presedintele Comisiei de politica externa a SUA, John Kerry si inaltul reprezentant pentru probleme externe si de securitate a UE, Catherine Ashton. In acest timp, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, se afla impreuna cu sotul ei in Italia, unde petrece o saptamana de concediu, in saptamana dinaintea Pastelui. Televiziunea germana NTV difuzeaza imagini cu Merkel la Ischia, sub titlul „Ucraina in sus sau in jos, si un cancelar are nevoie de cateva zile de relaxare“.

NTV mentioneaza ca n-a existat o confirmare oficiala a concediului lui Merkel in Italia, insa inlocuitoarea purtatorului de cuvant al Guvernului german, Christiane Wirtz, a declarat: „Cancelarul federal se relaxeaza cateva zile“ si ca in saptamana Pastelui nu este la Berlin. Inainte sa plece, Merkel a vorbit la telefon cu presedintele rus, Vladimir Putin. Acesta i-ar fi spus ca spera „intr-un semnal clar, ca situatia va reveni la un context pasnic“.

Prin urmare, Angela Merkel a transmis anterior intalnirii de la Geneva ca „se spera intr-o apropiere diplomatica“. La fel crede si Catherine Ashton, spunand in mod repetat ca „Rusia si Ucraina trebuie sa inceapa un dialog serios“. Tonul celor doua politiciene de frunte din Germania si UE este temperat. Corespunde el situatiei de fond din Ucraina, unde incidentele si comasarile de forte, inclusiv cele de ordin militar, se intetesc?

Mai mult chiar, intre noul guvern de la Kiev si Moscova situatia pare a fi ireconciliabila, pentru moment. Premierul ucrainean acuza Federatia Rusa ca incearca, prin conflictul din Ucraina, sa construiasca „un nou Zid al Berlinului“ in Europa.

Diferentele dintre fronturi nu par a fi usor de rezolvat. De aceea, diplomatii care se intalnesc la Geneva nu spera cu adevarat in gasirea unei „solutii complete de pace“. Expertii considera ca reuniunea celor patru ar fi incununata de succes chiar si numai daca s-ar ajunge la „o baza comuna de intelegere, in vederea unor viitoare negocieri“.

Pozitia Germaniei, a cancelarului Merkel, e vitala in negocierea cu Rusia. Insa de Pasti, cand mai toata lumea isi ia concediu, si cancelarul are nevoie de reculegere si relaxare. Ea si-a inceput vacanta vizitand ruinele din Pompei, se plimba impreuna cu sotul ei Joachim Sauer pe plaja din insula ei preferata, Ischia.

Iar bucatarii din orasul Sorrent incearca sa o atraga in restaurantele lor cu „preparate speciale din paste“.