Partidul conservator Fidesz al premierului ungar Viktor Orban, acuzat constant de derive antidemocratice in ultimii 4 ani, de cand se afla la putere, a castigat detasat alegerile legislative desfasurate duminica in Ungaria, obtinand 44,61% (rezultate oficiale partiale dupa centralizarea a 93,12% din buletinele de vot, potrivit AFP). Cu acest scor, Fidesz se plaseaza lejer in frunte dupa scrutinul de duminica si este pe cale sa isi conserve si super-majoritatea de doua treimi in Parlament pe care o obtinuse si la precedentele alegeri, din 2010 - cand a avut 52,7% din voturi si doua treimi din deputati.

Fidesz este pe punctul sa-si refaca majoritatea absoluta in parlament (peste 66% din mandate) desi a obtinut un procent mai mic decat la precedentele alegeri insa schimbarea sistemului electoral l-a avantajat.

Inaintea scrutinului, intrebarea-cheie era daca Fidesz isi va conserva sau nu "super-majoritatea" din Parlament, dupa cum subliniau politologii. In cazul in care Fidesz nu mai reuseste sa obtina o majoritate de doua treimi - ar insemna ca dezbaterea va reaparea in viata politica ungureasca, au subliniat politologii.

Alianta formata de stanga si de liberali - slab organizata si destul de timida in timpul campaniei electorale, dupa cum comenteaza AFP - ocupa locul al doilea in preferintele alegatorilor dupa alegerile de duminica, insa la mare distanta de partidul de guvernamant Fidesz, obtinand 25,73% din voturi. In urma cu 4 ani, socialistii candidasera singuri, ei obtinand atunci 19,30% din voturi.

In ceea ce priveste partidul de extrema dreapta Jobbik, acesta se claseaza pe locul al treilea la alegeri, cu un scor de 20,66% si un avans fata de 2010, cand intrase in Parlament cu 17%.

  • Cum a acaparat Viktor Orban toate institutiile-cheie din Ungaria in ultimii 4 ani

Circa 8,2 milioane de alegători au fost chemați duminica să aleagă cei 199 de deputați prin intermediul unui scrutin cu un singur tur. Sondajele dinaintea alegerilor de duminica aratau ca partidul Fidesz al lui Viktor Orban nu poate pierde, fiind creditat cu 46-51% din voturi, devansand cu mult alianta de stanga creditata cu 21-31% din voturi. Partidul Jobbik (extrema dreapta), antisemit si impotriva romilor, era creditat cu 15-21% din intentiile de vot.

"Schimbarea Guvernului este posibila daca nivelul de participare este suficient de mare", a dat asigurari Gordon Bajnai, un fost premier tehnocrat (2009-2011) si unul dintre liderii aliantei de stanga, care a votat imediat dupa deschierea sectiilor de votare, duminica dimineata, la Budapesta.

De altfel, Viktor Orban (50 de ani), a efectuat un "presing" in ultimele zile, in vederea mobilizarii sustinatorilor sai, de teama ca acestia ar putea considera victoria ca si obtinuta si nu s-ar mai prezenta la vot.

Cei patru ani in care Viktor Orban a condus singur Ungaria au polarizat societatea in aceasta fosta tara comunista, membra a Uniunii Europene din 2004.

Multumita celor peste 850 de legi adoptate fara dezbatere, de catre o majoritate de doua treimi in Parlament, partidul sau a acaparat toate institutiile puterii si care asigura echilibrul in tara, ca de exemplu, media, justitia, dar si economia si cultura.

Este vorba despre o preluare tentaculara a controlului, pe care nici manifestatiile populare din perioada 2011-2012 si nici indemnurile la ordine din partea Bruxelles-ului nu au reusit sa o descurajeze, apreciaza analistii.

Campania Fidesz s-a concentrat asupra reducerii populiste cu aproximativ 20% a preturilor la energia de uz casnic incepand din 2013, ceea ce condus la uitarea cresterii impozitelor in anii anteriori.

Cel mai puternic om din tara, necontestat in cadrul partidului sau, si-a atribuit, de asemenea, reluarea cresterii economice (1,2% in 2013), in pofida faptului ca aceasta se bazeaza pe recoltele exceptionale obtinute in sectorul agricol.

El si-a laudat lupta impotriva presupusei lacomii a companiilor straine, supuse - cu exceptia constructorilor de automobile - la plata unor taxe dure. Investitiile directe s-au prabusit, din acest motiv.

Inaintea scrutinului, intrebarea-cheie era daca Fidesz isi va conserva sau nu "super-majoritatea" din Parlament, dupa cum subliniau politologii.

Inaintea scrutinului, intrebarea-cheie era daca Fidesz isi va conserva sau nu "super-majoritatea" din Parlament, dupa cum subliniau politologii. In cazul in care Fidesz nu mai reuseste sa obtina o majoritate de doua treimi - ar insemna ca dezbaterea va reaparea in viata politica ungureasca, au subliniat politologii.