Serviciile secrete ruse FSB au admis, sambata, ca unul dintre responsabilii lor de rang inalt se afla la Kiev in perioada in care au fost comise crime, in februarie, in timpul manifestatiilor din piata Maidan, insa doar pentru a asigura securitatea Ambasadei Rusiei, au relatat agentiile de presa ruse, potrivit AFP.

"Confirmam ca (generalul FSB) Serghei Beseda se afla la Kiev pe 20 si 21 februarie (...) pentru a stabili nivelul de securitate necesar pentru Ambasada Rusiei in Ucraina si alte cladiri ruse din Kiev", a declarat o sursa din FSB, citata de agentiile ruse.

Ofiterul s-a intalnit cu responsabili ai SBU, serviciile de informatii ucrainene, si a cerut o intrevedere cu presedintele ucrainean Viktor Ianukovici, insa fara succes, a adaugat aceasta sursa. El "nu avea alte ordine" in cadrul misiunii sale de doua zile, a mai sustinut sursa.

Noile autoritati ucrainene, instalate dupa inlaturarea regimului pro-rus, au acuzat joi agenti de informatii rusi ca au permis infiltrarea unor lunetisti in timpul manifestatiilor din piata Maidan, soldate cu 90 de morti.

Noul sef al Serviciului de securitate ucrainean, Valentin Nalivaichenko, a declarat ca "agenti FSB au participat la planificarea si punerea in aplicare a presupusei operatiuni antiteroriste".

El a facut aceste declaratii - dezmintite imediat de catre FSB - prezentand rezultatele preliminare ale anchetei cu privire la crimele comise de lunetisti.

Ministerul ucrainean de Externe a cerut la randul sau ca generalul Beseda sa fie interogat cu privire la motivele vizitei sale la Kiev din 20 februarie.

Moscova si tabara pro-rusa au acuzat miscarile nationaliste ucrainene ca ar fi responsabile de aceste crime, in special grupul de extrema dreapta Pravy Sektor.