O nava de razboi a marinei americane se indreapta spre Marea Neagra, operatiune ce face parte din raspunsul declansat ca urmare a actiunilor Rusiei in Ucraina, au informat oficiali ai Departamentului de Stat american, citati de publicatia Stars and Stripes.

USS Donald CookFoto: US Navy

Imediat dupa preluarea controlului asupra Crimeei de catre Rusia, distrugatorul lansator de rachete USS Truxtun s-a deplasat in Marea Neagra, unde a efectuat exercitii militare cu fortele navale romane si bulgare. USS Truxtun a parasit insa Marea Neagra pe 21 martie, pentru a-si continua activitatile prevazute in cadrul grupului de nave militare care insoteste portavionul George H.W. Bush, aflat in prezent in Orientul Mijlociu.

O noua nava de razboi a marinei americane va inlocui USS Truxtun in Marea Neagra, au anuntat oficialii.

Marina americana nu a dorit sa precizeze ce nava va trimite in zona, insa doua distrugatoare - USS Donald Cook si USS Ramage - se afla in prezent in vecinatate, luand parte la un exercitiu in estul Marii Mediterane cu fortele navale grecesti si israeliene.

"Incercam sa realizam intentia exprimata (de oficiali ai SUA si NATO) de a desfasura o prezenta maritima sustinuta in estul Mediteranei si in Marea Neagra, dar nu avem nimic de anuntat la acest moment", a declarat comandantul Gregory Hicks de la Comandamentul fortelor americane in Europa.

El a spus ca marina americana opereaza in mod regulat nave in Marea Neagra pentru a demonstra angajamentul SUA de a lucra indeaproape cu aliatii din regiune.

Un purtator de cuvant al Pentagonului, colonelul Steve Warren, a confirmat miercuri ca o nava va fi trimisa in Marea Neagra in urmatoarele zile, "pentru a-i reasigura pe aliatii nostri de angajamentul nostru in regiune".

NBC News nota de asemenea miercuri, citand inalti oficiali din domeniul apararii, ca nava care se va deplasa in Marea Neagra este distrugatorul USS Donald Cook.