La doar doua zile dupa ce a anuntat ca mareste cu o treime preturile la gazele vandute Ucrainei, producatorul energetic rus Gazprom informeaza ca va creste iar pretul de vanzarea catre Kiev, la 485 dolari pe 1.000 metri cubi incepand din aprilie, ca urmare a introducerii unei taxe de export, transmite Reuters.

Directorul Executiv al companiei, Alexei Miller a anuntat noua crestere in timpul unei intalniri cu premierul rus Dmitri Medvedev, care a cerut Ucrainei sa isi plateasca datoria.

Kievul a raspuns aratand ca pretul cerut de rusi este prea mare, fiind vorba despre un pret politic.

Gigantul energetic rus Gazprom anuntase marti ca mareste cu mai mult de o treime pretul la gazele pe care le vinde Ucrainei, modificarea de pret a fost cauzata de faptul ca Kievul nu a reusit sa isi plateasca factura, scria BBC.

Potrivit sefului Gazprom, datoria curenta a Ucrainei catre Rusia este de peste 1,7 miliarde de dolari (1,02 miliarde lire).

Miller a precizat marti ca pretul gazului rusesc vandut Ucrainei urma sa creasca de la 268,5 dolri pentru 1000 metri cubi la 385,5 dolari pentru 1000 metri cubi.

Totodata, Ucraina a anuntat saptamana trecuta ca va creste cu peste 50% pretul la gaze pentru consumatorii casnici incepand cu 1 mai, o masura nepopulara ceruta de FMI in schimbul ajutorului financiar acordat Kievului, a anuntat miercuri operatorul national Naftogaz. Consumatorii industriali vor suporta o crestere de 40% care se va aplica de la 1 iulie.