Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, este acuzat ca a indepartat dintr-un raport pregatit pentru dezbatere parlamentara un paragraf critic la adresa sa, scrie EUObserver.

Martin SchulzFoto: AGERPRES

"Si-a folosit prerogativele pentru a scoate un paragraf din raportul de gestiune a Parlamentului European", a declarat parlamentarul belgian Bart Staes, din partea Partidului Verzilor.

Paragraful sters il critica pe presedintele de centru-stanga pentru ca a intarziat lucrarile comitetului de control bugetar.

"Din cunostintele mele, (un presedinte al PE sa scoata un paragraf - n.red.) nu s-a mai intamplat pana acum, dar se pare ca are puterea sa decida pe ce se poate vota in parlament 'Da sau Nu'. Asa ca a spus: "Acest paragraf nu poate fi votat, asa ca il scot", a adaugat Staes.

Armin Machmer, purtatorul de cuvant al lui Martin Schulz, a explicat intr-un email ca paragraful "a fost declarat inadmisibil de catre presedinte deoarece contravine obligatiilor legale ale institutiei (...) cu privire la regulile de confidentialitate".

Machmer a adaugat: "Este o procedura cat se poate de standard".

Intrebat daca s-a mai intamplat inainte, purtatorul de cuvant a raspuns: "Nu stiu daca a fost pentru prima data, probabil ca nu".

Schulz i-a trimis in luna martie o scrisoare presedintelui comitetului de control bugetar Michael Theurer in care ii prezenta slicitarile sale. Theurer a respins propunerea lui Schulz si a refuzat sa retraga paragraful in discutie, insa acesta a fost oricum retras ulterior.

"Este un adevarat scandal", a declarat europarlamentarul german de centru-dreapta Ingeborg Grassle, care a redactat textul, adaugand ca nu exista niciun temei juridic in regulamentul de procedura.

"El poate interveni doar in amendamente dar acesta nu este un amendament, este un text votat de catre comisia de control bugetar", a adaugat europarlamentarul.

Paragraful sters noteaza faptul ca membrii comisiei au fost invitati de catre instanta belgiana sa fie martori intr-un caz in care este implicat fostul comisar maltez pentru Sanatate, John Dalli.

Schulz nu a facut publice invitatiile timp de doua luni. Mai mult decat atat, presedintele PE a amanat audierile din comisie pe acest caz in care sunt aduse acuzatii impotriva iunor inalti oficiali ai Comisiei Europene.