Rusia a sustinut joi ca o serie de batalioane amplasate in apropierea frontierei cu Ucraina vor reveni la bazele lor si a cerut explicatii NATO pentru intarirea fortelor Aliantei in Europa de Est, in conditiile in care in aceasta zi demareaza cu Kievul negocieri delicate legate de exportul de gaze rusesti, scrie AFP.

Serghei LavrovFoto: AGERPRES

Un prim batalion a parasit deja regiunea Rostov, in apropiere de frontiera cu Ucraina, pentru a reveni la Samara, inspre est, a anuntat luni Vladimir Putin, intr-o discutie telefonica cu cancelarul german Angela Merkel.

"Atunci cand isi vor termina sarcinile trasate, alte unitati vor reveni la baza permanenta", a afirmat joi seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, intr-o conferinta de presa, fara a preciza insa ce numar de militari vor fi implicati in aceste operatiuni.

"In ceea ce priveste miscarile de trupe pe teritoriul Federatiei ruse, nu exista restrictii", a spus acesta, apreciind ca ingrijorarile occidentalilor legate de dispozitivul militar al Rusiei sunt exagerate.

Lavrov a cerut in schimb NATO sa explice intarirea prezentei sale in Europa de Est si sa precizeze in special daca aceste manevre sunt conforme cu acordurile in vigoare. "Am adresat aceasta intrebare Aliantei atlantice. Asteptam un raspuns care sa nu fie doar un raspuns, ci sa fie in intregime bazat pe respectarea regulilor pe care le-am elaborat", a precizat ministrul.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, caracterizase miercuri drept "incredibil de ingrijoratoare" prezenta masiva a trupelor rusesti la frontiera ucraineana, in timp ce generalul Breedlove a estimat ca soldatii rusi ar putea efectua in trei - cinci zile eventuale operatiuni la vestul frontierei rusesti.

Un alt semn al tensionarii relatiilor ruso-americane, NASA a anuntat miercuri seara ca a suspendat toate contactele cu Rusia, cu exceptia colaborarii pentru Statia Spatiala Internationala (ISS).

Seful diplomatiei ruse urmeaza sa-i primeasca joi pe omologii din tarile aliante Moscovei in cadrul "NATO-ului rusesc", respectiv Belarus, Armenia, Kazahstan, Kirghistan si Tadjikistan.

Negocieri delicate legate de gaze

In paralel, responsabili rusi incep negocierile legate de livrarile de gaze catre Ucraina, pe care Moscova le utilizeaza drept arma in relatiile cu Kievul.

Ministrul ucrainean ad interim al Energiei, Iuri Prodan, si presedintele Naftogaz Ucraina, Andrii Kobolev, insotiti de parlamentari ucraineni, vor negocia cu presedintele gigantului rus Gazprom, Alexei Miller.

In conditiile dependentei foarte mari a Kievului fata de aceste livrari, Gazprom a anuntat marti o majorare cu peste o treime a pretului gazelor vandute Ucrainei.

Aceasta inseamna circa 480 dolari pentru mia de metri cubi, unul dintre cele mai mari tarife aplicate pentru tarile europene, pe fondul crizei economice grave pe care o traverseaza Ucraina si a dependentei de un ajutor vital al FMI, negociat saptamana trecuta.

Pe frontul european, seful gigantului energetic italian ENI a pledat pentru o strategie energetica la scara europeana, care ar putea permite Europei sa-si reduca dependenta de gazul rusesc.

"Teoretic, Europa ar putea sa planifice si sa se organizeze astfel incat continentul sa poata, pe termen mediu, sa se lipseasca de Gazprom", a afirmat Paolo Scaroni, administrator delegat al ENI, pentru cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

12 membri Berkut, arestati la Kiev

La Kiev, autoritatile ucrainene au arestat 12 membri ai fostelor forte speciale, suspectati ca au fost implicati in crimele de la finele lui februarie.

"Membri ai unei unitati speciale Berkut au fost arestati", a declarat procurorul general al Ucrainei, Oleg Mahnitski.

"Este vorba de o unitate denumita 'unitatea neagra' dedicata operatiunilor speciale (...) care a distribuit arme, printre care pusti cu luneta", a continuat procurorul, in conditiile in care teorii contradictorii circula la Moscova si la Kiev legate de autorii acestor crime.