Rusia are amplasate la granita Ucrainei toate fortele militare necesare pentru eventualitatea in care decide sa invadeze tara, si ar putea sa iti atinga acest obiectiv in trei pana la cinci zile, a declarat intr-un interviu, comandantul fortelor militare NATO in Europa, relateaza Reuters.

Generalul fortelor aeriene Philip Breedlove considera ca situatia este “incredibil de ingrijoratoare” si spune ca NATO a sesizat miscari din partea unei mici parti a fortelor rusesti in timpul noptii, insa nu are niciun indiciu ca aceasta face parte dintr-o retragere catre taberele militare.

Sefii NATO sunt ingrijorati ca cei aproximativ 40.000 de soldati (potrivit estimarilor acestora) ar putea reprezenta o amenintare la adresa estului si sudului Ucrainei.

“Este o forta foarte mare, foarte capabila si foarte pregatita”, a declarat Breedlove intr-un interviu pentru Reuters si Wall Street Journal.

Potrivit acestuia, Rusia are toate dotarile militare “necesare pentru o invazie de succes in Ucraina, daca s-ar lua aceasta decizie”.

“Credem ca este gata sa o faca si credem ca ar putea sa isi indeplineasca obiectivele intre trei si cinci zile, daca sunt directionati sa actioneze”, a mai spus el.

Rusia a declarat ca nu are nicio intentie sa isi invadeze vecinul.

Secretarul-General Anders Fogh Rasmussen a declarat ca ar fi o “greseala istorica” daca Rusia ar merge mai departe cu interventia in Ucraina. Ulterior, el a precizat ca impartaseste opinia generalului Breedlove.

“Daca Rusia ar interveni mai mult in Rusia, nu as ezita sa numesc acest lucru o eroare istorica, ce ar duce la o si mai mare izolare a Rusiei pe scena internationala si care ar avea consecinte importante asupra relatiilor intre RUsia si ceea ce noi numim Vest,” a avertizat Rasmussen.