Avioane rusesti de vanatoare sau de transport zboara la limita spatiului aerian al NATO de deasupra Marii Negre, iar pentru fiecare astfel de zbor este necesara decolarea a cate doua avioane din Bulgaria, Romania si Turcia, scrie site-ul de stiri Novinite.com. Astfel, in ultimele luni, fortele aeriene din tara vecina, care constau in avioane rusesti MiG 29, au efectuat mai multe zboruri decat in precedentii 20 de ani luati impreuna.

Presedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, sugereaza ca Rusia provoaca in mod intentionat astfel de zboruri.

"Cine are un interes pentru aceste zboruri extraordinare ale avioanelor Bulgariei - poate pentru a le epuiza capacitatile tehnice, poate pentru a avea nevoie de intretinere mai devreme, poate pentru a epuiza resursele armatei Bulgariei", a spus marti Plevneliev.

"Daca in oricare dintre anii precedenti efectuam doua-trei zboruri pe an, acum facem doua-trei zboruri pe saptamana", spune seful statului bulgar.

"Acum, de cate ori este violat spatiul NATO de deasupra Marii Negre, decoleaza doua avioane bulgaresti, doua romanesti si doua turcesti, toate astea din cauza unui avion rusesc. Este ineficient".

Potrivit ministrului bulgar al Apararii, Angel Naidenov, aceste zboruri suplimentare sunt cauzate de avioane rusesti de vanatoare sau de transport care zboara la limita spatiului aerian al NATO de deasupra Marii Negre.

Acesta a refuzat insa sa comenteze daca aceasta situatie este legata de tensiunile din Ucraina si a subliniat ca spatiul aerian al Bulgariei nu a fost violat.

"Pot doar sa presupun care este scopul acestor zboruri rusesti", a declarat Naidenov.

Potrivit acestuia, mentenanta si piesele de schimb pentru avioanele MiG 29 detinute de Bulgaria sunt controlate in totalitate de corporatia ruseasca RSK MiG, care le furnizeaza in virtutea unui acord-cadru cu ministerul bulgar al Apararii.