Dupa ce unul dintre principalii candidati in cursa pentru presedintia Ucrainei, fostul campion la box Vitali Klitschko, s-a retras sambata, sperantele multor ucraineni dar si a sustinatorilor europeni se indreapta catre miliardarul Petro Porosenko, cunoscut ca "Willy Wonka al Ucrainei" sau "Regele ciocolatei", scrie New York Times. Sansele mari ca moderatul sa castige fotoliul de presedinte s-ar parea ca au jucat un rol si in incheierea acordului cu FMI pentru pachetul de ajutor de 18 miliarde de dolari.

Petro Poroshenko, favoritul alegerilor din UcrainaFoto: Captura BBC

Petro Olekseyevich Poroshenko, in varsta de 48 de ani, este unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri din Ucraina care si-a aratat sprijinul pentru protestele care au dus la indepartarea presedintelui Viktor Ianukovici de la conducerea tarii in luna februarie. In ultimele saptamani, Poroshenko s-a plasat pe primul loc in sondajele de opinie privind intentiile de vot in alegerile prezidentiale anticipate organizate in 25 mai.

Poroshenko, cunoscut ca un moderat care a lucrat atat cu guverne pro-occidentale cat si cu cele pro-ruse, a devenit un sustinator puternic al integrarii in Uniunea Europeana dupa ce Rusia a interzis importurile de ciocolata produsa de Roshen, compania sa.

Fostul campion la categoria grea Vitali Klitschko, unul dintre liderii miscarii pro-europene din Ucraina, plasat pe locul secund in sodajele privind intentiile de vot, a anuntat sambata ca renunta sa se prezinte la alegerile prezidentiale, alegand totodata sa il sprijine pe Petro Poroshenko, miscare ce intareste avantajul deja detinut de miliardar.

Retragerea lui Klitschko inseamna ca Iulia V. Timoshenko, fost premier si recent eliberata din inchisoare dupa ce a fost condamnata in 2011 pentru abuz de putere intr-un contract de import gaz din Rusia, ramane singurul competitor credibil al lui Poroshenko. Sondajele realizate saptamana trecuta o plasau pe Iulia Timoshenko pe locul 3 in intentiile de vot.

Fostul partid de guvernamant l-a nominalizat drept candidat pe Mikhail Dobkin, un oligarh cu legaturi stranse cu Ianukovici, insa asocierea sa, dar si a formatiunii politice, cu presedintele demis scad drastic sansele ca acesta sa fie ales presedinte.

Petro Poroshenko, cunoscut ca "regele ciocolatei" datorita faptului ca detine brandul ucrainean de ciocolata Roshen, a capatat o vizibilitate sporita in luna februarie, in timpul protestelor, cand s-a urcat pe un excavator pentru a impiedica un protestatar furios sa intre cu vehiculul intr-un cordon de politie, una dintre primele actiuni "dramatice" facute in public de miliardarul ucrainean.

Intr-o tara in care politicienii tind sa fie excentrici si laudarosi, Poroshenko isi cantareste cu atentie cuvintele si vorbeste cu masura, in termeni tehnici, uneori monotoni, arata NY Times, precizand ca politologii sustina ca aceasta maniera linistita ar putea fi ceea ce atrage intr-o tara satula de schimbari dramatice.

Poroshenko a sustinut financiar opozitia pro-europeana ucraineana in timpul protestelor si a obtinut astfel simpatia publicului.

Intr-un interviu acordat din biroul sau din Kiev, miliardarul ucrainean a subliniat aptitudinile sale economice care vin din experienta de afaceri atat in domeniul dulciurilor, cat si in mass-media, transporturi de marfuri, agricultura si automobile. Totodata, Poroshenko a explicat limitele unui posibil compromis cu Rusia.

"Am experienta in cum sa construiesti un nou climat de investitii. Stiu cum sa construiesc toleranta zero la coruptie. Stiu cum sa construiesc un sistem judiciar. Stiu cum sa creez o pagina noua, pozitiva in istoria Ucrainei", sustine Poroshenko.

Parlamentar, fost presedinte al Consiliului National de Securitate si fost ministru al Afacerilor Externe si al Economiei, Poroshenko si-a inceput cariera politica in 1998, ca sustinator al guvernului pro-rus de la acea vreme. In 2001, l-a sustinut pe politicianul de opozitie Viktor Yushchenko, care a castigat presedintia 3 ani mai tarziu, dupa Revolutia Portocalie pro-democratica.

Precum alti oligarhi din tarile post-sovietice, miliardarii ucraineni au profitat de privatizarile defectuoase a bunurilor publice pentru a strange averi impresionante. Poroshenko a folosit profitul obtinut din vanzarea de bucuri de larg consum pentru a cumpara, in anii '90, pe nimica toata, fabricile nationale de bomboane aflate in stare de paragina. Ulterior si-a folosit capitalul economic pentru a se lansa in politica.

"Si-a cumparat locul, asa stau lucrurile in Ucraina", sustine Ivan Lozowy, directorul unui grup de cercetare politica de la Kiev, adaugand ca nu pot fi insa aduse dovezi reale ale unui eventual abuz.

Reputatia lui Poroshenko este cea a unui moderat care a incercat sa diminueze decalajul politic intre vestul ucrainean al tarii si estul filorus. Miliardarul a starnit curiozitatea guvernelor occidentale, carea au pariat sume vaste si prestigiu national pe ipoteza ca politica Ucrainei poate fi stabilizata, in vederea contracararii amenintarii unei invazii ruse si a unui nou razboi in Europa.

Poroshenko, a carui nora este rusoaica, s-a intalnit saptamana trecuta cu premierul britanic David Cameron si s-ar parea ca buna sa pozitionare in sondaje a incurajat Fondul Monetar International (FMI) sa acorde Ucrainei pachetul de ajutor in valoare de 18 miliarde de dolari.

Posibilitatea ca presedintia sa fie preluata de un centrist ar putea, de asemenea, creste sansele unei rezolutii negociate de Occident cu Rusia, arata NY Times.

Problema obtinerii unei rezolutii cu Rusia, sustine Poroshenko, este ca, in timp ce actiunea militara a Kremlinului in Crimeea i-a mobilizat pe rusi starnind mandrie nationala, ucrainenii au facut acelasi lucru, stergandu-se orice bunavointa fata de Rusia. Sansele ca un candidat care sustine pe fata propunerea Rusiei sa castige presedintia sunt foarte mici.

Cu toata moderatia sa, Poroshenko a respins direct propunerea Rusiei de federalizare a Ucrainei aratand ca nu poate permite ca "cineva din guvernul rus sa incerce sa ne spuna ce sistem de guvernamant ar trebui sa avem".

Miliardarul ucrainean a adaugat ca raspunsul Kievului la masarea de trupe rusesti la granita estica ar trebui sa fie unul armat, in cazul in care "agresiunea continua impotriva restului tarii".

Poroshenko s-a nascut in orasul Bolhrad din regiunea Odesa, pe 26 septembrie 1965, insa a crescut in orasul Vinnytsia din centrul Ucrainei. In 1989 a terminat studiile economice la Institutul de Relatii Internationale din cadrul Universitatii de Stat din Kiev.

Imperiul lui Poroshenko include, pe langa Roshen, mai multe uzine de automobile, santierul naval Leninska Kuznya si postul de televiziune 5 Kanal.

Revista Forbes i-a estimat averea la 1,3 miliarde de dolari.