Tatarii din Crimeea vor sa organizeze un vot pentru autonomia lor pe teritoriul lor istoric dupa anexarea peninsulei de catre Rusia, au decis sambata in regim de urgenta liderii minoritatii intr-un congres, transmite AFP.

Reprezentantii tatarilor din intreaga Crimee s-au reunit in orasul Bahcisarai, "capitala" minoritatii, pentru un "Qurultay", sau congres, pentru a decide soarta comunitatii musulmane de aproximativ 300.000 de oameni.

"Vine un moment in viata fiecaruia in care trebuie facuta o alegere, care ii va determina viitorul", a declarat liderul tatarilor, Refat Chubarov.

El a propus multimii adunate in centrul civic din oras sa voteze pentru un proiect de rezolutie in care se cere "lansarea procedurilor juridice si politice pentru autonomia nationala si teritoriala a poporului tatar din Crimeea pe teritoriul sau istoric, Crimeea".

Documentul evidentiaza ingrijorarile tatarilor cauzate de recentele evenimente din peninsula, unde militiile pro-Moscova si trupele ruse au alungat soldatii ucraineni din Crimeea dupa un referendum controversat care a condus la anexarea regiunii la Rusia.

Printre cei 200 de oameni prezenti la congres s-au numarat oficiali rusi si lideri religiosi, inclusiv Marele Muftiu Ravil Gainutdin, de asemenea tatar.

"Acest pamant este Crimeea, patria tatarilor din Crimeea", a declarat liderul religios in ropote de aplauze.

"Ma rog lui Allah pentru ca voi sa luati deciziile care ar putea sa ajute poporul tatar din Crimeea", a adaugat acesta, subliniind ca mai multe regiuni din Rusia sunt multietnice si ca "stiu cum sa construiasca pacea intr-un spatiu comun".

Tatarii din Crimeea, care reprezinta aproximativ 12% din populatie, s-au opus cu tarie referendumului din 16 martie boicotandu-l in mare masura.

Ravil Gainutdin a mai aratat ca, daca rusii din Crimeea au avut ocazia sa isi determine propriul viitor, acest lucru inseamna ca "tatarii din Crimeea au, de asemenea, acest drept".

Tatarii se tem de Moscova dupa ce, la sfarsitul celui de al Doilea Razboi Mondial, Iosif Stalin a ordonat deportarea lor in masa din Crimeea in Asia Centrala, jumatate dintre ei murind pe drum. Nu li s-a permis sa se intoarca in Crimeea pana la sfarsitul anilor 1980.