Germania si China au decis sa-si dezvolte "parteneriatul strategic" prin intensificarea schimburilor in politica externa si a relatiilor comerciale deja foarte stranse, cu ocazia primei vizite a presedintelui chinez Xi Jinping la Berlin, scrie AFP.

"Incheiem aceasta vizita vizita cu un parteneriat strategic complet", a subliniat cancelarul german Angela Merkel, in cadrul unei conferinte comune de presa cu Xi, sosit in Germania in cursul diminetii, din Franta, precedenta etapa a turneului sau european.

Cei doi giganti economici au promis sa-si concerteze "regulat" pozitiile si sa lucreze mai strans in cadrul organizatiilor internationale comune precum G20 sau ONU, pentru a fi la inaltimea "responsabilitatii lor importante", potrivit unei declaratii comune.

Parteneriatul dintre cea mai populata tara din lume si prima economie europeana, doua mari puteri exportatoare, care exista deja de mai multi ani, "se dezvolta de o maniera ampla", a afirmat cancelarul.

China este primul partener comercial al Germaniei in Asia iar Germania primul partener al Chinei in Europa. Schimburile comerciale bilaterale au trecut anul trecut de 161,5 miliarde dolari.

"Realtia chino-germana este ca si cum ai conduce o masina", a spus presedintele Xi Jinping. "Atunci cand conduci o masina, nu trebuie sa te multumesti sa privesti la cativa metri in fata, ci trebuie sa privesti departe", a adaugat el.

In cursul zilei, constructorul Daimler a a anuntat o investitie de un miliard de euro, pana in 2015, impreuna cu partenerul sau chinez BAIC, pentru a majora capacitatile de productie la Beijing.

Producatorii germani de automobile sunt foarte activi in China.

Printre alte acorduri parafate vineri la cancelari figureaza si o extindere a cooperarii dintre Volkswagen si partenerul sau chinez SAIC, alaturi de un acord pentru intarirea legaturilor dintre BMW si grupul Brilliance.

Alte acorduri prevad un angajament al gigantului chimiei Bayer de a-si mari o uzina din Beijing, o investitie de 100 milioane euro, si o declaratie de intentie pentru o "cooperare strategica in domeniul energiei" intre Siemens, Huaneng Power International si Shanghai Electric.

De asemenea, a fost semnat un acord preliminar intre operatorul Bursei din Frankfurt, Deutsche Borse, si banca chineza Bank of China, si separat intre Bundesbank si omologul sau chinez, People's Bank of China, pentru crearea la Frankfurt a unei camere de compensare pentru moneda chineza, yuanul.

Evocand spinoasa chestiune a drepturilor omului, Angela Merkel a subliniat importanta libertatii de exprimare. "Intr-o societate (...) care se inscrie intr-o lume in permanenta schimbare, libertatea de exprimare este un element important", a spus ea.

A fost evocata si criza din Crimeea, cele doua parti reafirmandu-si pozitiile asupra acestui dosar. Germania a denuntat din nou "anexarea Crimeei de catre Rusia", in timp ce Beijingul afiseaza in continuare o indulgenta neutralitate fata de Moscova.

Astfel, Xi a reafirmat ca Beijingul nu intentioneaza "sa interfereze in afacerile interne" ale unei tari. "Toate partile trebuie sa se angajeze in favoarea unei solutii diplomatice la conflict. Noi sustinem toate eforturile constructive pe care le intreprinde comunitatea internationala pentru ca situatia sa se destinda".