Fostul secretar american de Stat Condoleezza Rice l-a acuzat pe Barack Obama ca a slabit puternic pozitia Statelor Unite in lume, facand o legatura directa intre politica externa a presedintelui american si problemele tot mai mari din lume, scrie The Weekly Standard.

"Chiar acum, exista un vid", a spus aceasta, in fata a peste 200 de oameni care participau la dineul anual al Comitetului National Republican al Congresului, la Washington.

"Exista un vid pentru ca am decis sa vorbim cu un ton mai jos. Am decis sa facem un pas inapoi. Am decis ca daca facem asta altii vor conduce, altii vor umple acest vid", a continuat aceasta.

Citand crimele lui Bashar al Assad in Siria, agresiunea lui Vladimir Putin in Ucraina, revenirea triumfatoare a al Qaeda in Fallujah, Irak, si fervoarea nationalista din China, Condoleeza a concluzionat: "Cand America face un pas inapoi si apare acest vid, el va fi umplut de probleme".

Rice - cu un ton masurat, dar foarte dur, dupa cum noteaza The Weekly Standard, nu a rostit numele presedintelui, dar a ironizat speranta naiva ca "normele internationale" vor umple golul lasat de retragerea SUA si l-a acuzat pe seful statului ca se ascunde in fata oboselii opiniei publice.

"Inteleg deplin sensul acestei oboseli. Inteleg deplin ca gandim: 'Noi, din nou?' Stiu ca am trecut prin doua razboaie. Stiu ca am fost vigilenti in fata terorismului. Stiu ca e greu. Dar liderii nu-si pot permite sa fie obositi", a continuat aceasta.

Rice si-a exprimat nemultumirea si fata de politica lui Barack Obama in ceea ce priveste securitatea nationala, reamintind vorbele lui Ronald Reagan: "Pacea vine doar o data cu forta".

"Atunci, ce facem? Ce facem cand bugetul nostru de aparare este atat de mic incat militarii incep sa ne spuna ca ar putea sa nu mai fie capabili sa-si indeplineasca toate cerintele care cad pe umerii lor? Ce facem, cand cu doua saptamani inainte ca Rusia sa invadeze Crimeea noi anuntam ca vom avea cea mai mica Armata de la (...) al doilea Razboi Mondial incoace? Ce facem? Ce facem? Ce semnal transmitem cand spunem ca America nu mai este gata sa ramana in picioare pentru apararea libertatii?, a incheiat aceasta.