Un dineu fastuos la palatul Versailles cu Francois Hollande marcheaza, joi seara, finalul vizitei presedintelui chinez Xi Jinping in Franta, a doua zi dupa semnarea unor contracte comerciale in valoare de 18 miliarde de euro, scrie AFP.

Numarul unu chinez, casatorit cu cantareata de muzica populara Peng Liyuan si care impune un stil mai decontractat decat predecesorii sai, a efectuat in cursul diminetii prima vizita a unui presedinte chinez la Unesco.

"Umanitatea isi doreste, prin intermediul schimburilor comerciale, sa semene pacea", a spus Xi Jinping, dupa ce a discutat cu directoarea generala a acestei agentii a ONU, Irina Bokova. Sotia sa, Peng Liyuan, a fost numita emisar special al Unesco pentru promovarea educatiei fetelor si femeilor.

Dupa-amiaza, in timp ce o manifestatie a picioarele Turnul Eiffel aduna circa 160 de militanti tibetani ostili vizitei delegatiei chineze, presedintii Frantei si Chinei sarbatoreau la ministerul Afacerilor Externe jumatate de secol de relatii diplomatice bilaterale.

"Vizita dumneavoastra aici marcheaza, 50 de ani dupa, deschiderea unui nou ciclu", a spus Francois Hollande.

Omologul sau si-a atras aplauze dupa ce si-a aratat cunostintele legate de cultura franceza. "Citind operele scrise de La Fontaine, Balzac, Hugo, Maupassant ... am castigat o mai buna intelegere a vietii umane", a explicat el. "Personaje precum Jean Valjean, Quasimodo (...) sunt puternic ancorate in memoria mea", a precizat presedintele francez.

"Eliminarea oricarei forme de protectionism"

Ziua de miercuri a fost consacrata semnarii unor contracte comerciale in valoare de 18 miliarde de dolari.

Printre aceste contracte, o comanda de 70 Airbus-uri in valoare de 7 miliarde de euro, producerea a 1.000 de elicoptere de catre societatea europeana si chinezii Avicopter sau formalizarea unui acord privind intrarea in capitalul grupului PSA Peugeot Citroen a statului francez si a producatorului chinez Dongfeng.

Joi, ministrul chinez al Comertului, Gao Hucheng, a cerut Frantei sa "faciliteze mai mult in plan legislativ prezenta investitorilor chinezi", in cadrul unui forum economic la Paris.

Acesta a pledat pentru cooperare cu Franta in vederea eliminarii oricarei forme de protectionism si a afirmat ca Beijingul este "pregatit sa importe mai mule produse franceze".

Anul trecut, Franta avea un deficit de 26 de miliarde de euro in relatia cu China, respectiv aproape 40% din deficitul comertului extern.

"18 miliarde de euro in contracte inseamna locuri de munca", spunea miercuri presedintele francez Francois Hollande, in momentul in care erau anuntate cifre foarte proaste legate de somaj, cu un numar record de 3,34 milioane de oameni care cautau un loc de munca.

Cotidianul Liberation relativiza joi importanta acestor contracte pentru angajarile din Franta, subliniind ca majoritatea dintre ele vor fi "realizate pe teren chinezesc".