Adunarea generala a ONU a adoptat joi o rezolutie, fara caracter obligatoriu, care denunta referendumul din Crimeea si alipirea acestei peninsule la Rusia, informeaza AFP.

Rezolutia a adunat 100 de voturi pentru, 11 impotriva si 58 de abtineri, din cele 193 de state membre ale Adunarii. Celelalte peste 20 de tari nu au luat parte la vot.

Aceasta rezolutie, propusa de Ucraina si sustinuta in special de tarile occidentale, este insa redactata in termeni foarte moderati si nu critica explicit Moscova. Textul trebuia sa stranga o majoritate simpla de voturi exprimate pentru a fi adoptat.

Printre tarile care au votat impotriva se numara, in afara de Rusia, Belarus, Coreea de Nord, Armenia, Cuba, Nicaragua, Venezuela, Bolovia, Zimbabwe, Sudan si Siria.

Printre tarile care s-au abtinut figureaza China, Argentina, Brazilia, India, Pakistan, Egipt sau Africa de Sud.

Statele Unite si aliatii lor europeni, arabi si asiatici au votat masiv in favoarea rezolutiei.

Textul adoptat joi este similar celui care a fost blocat de un veto rus la Consiliul de Securitate al ONU, pe 19 martie. Moscova avertizase miercuri ca adoptarea unei rezolutii de catre Adunare nu va avea "niciun efect" asupra sa.

In timpul crizei dintre Rusia si Georgia in 2008-2009, o rezolutie a Adunarii generale, supusa la vot in septembrie 2009, n-a adunat decat 48 de voturi pentru, fata de 19 impotriva si 78 de abtineri.