Agentia Federala belgiana pentru Securitate Alimentara (AFSCA) a fost informata miercuri ca un transport de caini vagabonzi provenind din Romania este in drum catre Glabbeek, in provincia Brabant, avertizand ca animalele "importate ilegal" pot suferi de turbare, scrie Mediafax.

"Avand in vedere informatii difuzate in presa, potrivit carora este vorba despre caini vagabonzi romani, si avand in vedere lipsa unei notificari din partea autoritatilor romane cu privire la acest transport, indoieli cu privire la conformitatea acestor caini in privinta tuturor conditiilor in privinta turbarii sunt legitime", afirma Agentia intr-un comunicat, citat de Belga, relateaza site-ul 7sur7.be.

In Romania, peste 400 de cazuri de turbare au fost constatate, in mod oficial, in 2013, potrivit unor date de la AFSCA, potrivit site-ului.

Agentia doreste sa atraga atentia asupra unui "pericol mare pentru oameni si animale". "Inclusiv animalele vaccinate dar care au fost contaminate inainte de vaccinare pot sa reprezinte, in continuare, un risc pentru o perioada de sase luni, atat pentru oameni, cat si pentru animale", subliniaza aceasta.

Inca de la aparitia simptomelor, turbarea poate sa fie mortala atat pentru oameni, cat si pentru animale. Dupa 48 de ore de la infectie, inaintea aparitiei primelor simptome, este necesara efectuarea unui tratament.

Cainii, pisicile si dihorii de casa care sunt importati sunt supusi unor conditii sanitare la import si este necesar sa fie vaccinati. Majoritatea cazurilor de turbare la caini din tari vecine priveste animale importate ilegal din tari in care este prezenta boala si in care nu exista obligatia vaccinarii, scrie 7sur7.