"Lumea este mult mai sigura atunci cand Europa si Statele Unite sunt solidare. SUA si Europa sunt unite in criza ucraineana, iar Rusia este singura", a declarat, miercuri, presedintele american Barack Obama intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, la summit-ul UE - SUA de la Bruxelles. "Odata ce va exista acordul transatlantic de liber schimb, licentele pentru exportul de gaze naturale din SUA catre Europa s-ar acorda mult mai usor si s-ar reduce dependenta energetica fata de Rusia, lucru important in contextul geostrategic de azi", a adaugat liderul de la Casa Alba.

Barack ObamaFoto: Agerpres

Aceasta este prima vizita oficiala a lui Barack Obama in capitala Uniunii Europene de la preluarea mandatului de presedinte al SUA in 2009. Reuniunea de la Bruxelles este prevazuta sa includa discutii asupra situatiei din Ucraina, dar si asupra acordului transatlantic de liber schimb.

Obama a respins, cu acest prilej, criticile asupra viitorului acord transatlantic de liber schimb, dand asigurari ca nu va permite ca protectia mediului sa fie incalcata.

Barack Obama mai spune ca prezenta NATO este necesara in tarile care se simt vulnerabile in fata Rusiei, liderul de la Casa Alba declarandu-se "ingrijorat" de reducerea bugetelor pentru aparare in unele state europene.

Chestionat in legatura cu Ucraina si Georgia, Obama a precizat insa ca NATO nu are in acest moment planuri de a extinde numarul de tari membre.

De asemenea, Obama a dezvaluit ca Statele Unite si Europa au luat in calcul posibile sanctiuni impotriva sectorului energetic din Rusia, in cazul in care Moscova va continua agresiunile impotriva Ucrainei.

In acest discurs, Barack Obama s-a declarat "preocupat" de reducerea cheltuielilor cu apararea intr-o serie de state membre NATO.

"Situatia din Ucraina ne reaminteste ca libertatea are un pret", a subliniat acesta.

"Ma voi lupta pentru a intari protectia mediului in Statele Unite si nu am niciun interes sa semnez un acord care va slabi normele de mediu", a insistat Obama.

In ceea ce priveste posibilitatea de a instaura tribunale de arbitraj pentru a rezolva disputele intre societati comerciale si state, unul dintre punctele care ridica cele mai mari ingrijorari in randul opiniei publice europene, "sfatuiesc toata lumea sa astepte sa vada ce va fi efectiv negociat, inainte de a se angaja in speculatii", a spus Obama, citat de AFP.

Barack Obama a facut aceste declaratii alaturi de presedintii Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Barroso a reamintit ca Bruxellesul a "primit un mandat clar" care "nu permite in niciun fel sa slabeasca standardele" de protectie a mediului si a consumatorilor.

Acesta a apreciat ca ar trebui "acceptat un mecanism de recunoastere reciproca" a normelor americane si europene si a pledat pentru reducerea barierelor netarifare.

Potrivit UE si SUA, care doresc sa incheie o intelegere pana la finele anului viitor, acordul de liber schimb ar putea stimula economia europeana cu 120 miliarde euro pe an si pe cea americana cu 95 de miliarde.