Tribunalul constitutional din Spania a declarat ilegal, marti, proiectul privind dreptul la autodeterminare adoptat de Catalonia, deja respins de guvernul central, punand astfel o piedica nationalistilor aflati la putere in aceasta regiune din nord-estul tarii, care voiau sa organizeze un referendum pentru independenta pe 9 noiembrie, scrie AFP.

"Potrivit Constitutiei, o comunitate autonoma nu poate, in mod unilateral, convoca un referendum de autodeterminare pentru a decide cu privire la integrarea sa in Spania", a scris tribunalul intr-o decizie ce anuleaza partial declaratia de suveranitate votata de Parlamentul catalan in ianuarie 2013.

Tribunalul a declarat "nul si neconstitutional" principiul potrivit caruia "poporul din Catalonia are, din motive de legitimitate democratica, un caracter de subiect politic si juridic suveran".

Instanta constitutionala recunoaste in schimb "dreptul de a decide" al poporului catalan, atat timp cat este exercitat in conformitate cu prevederile Constitutiei.

Seful guvernului catalan, nationalistul Artur Mas, a anuntat in 12 decembrie anul trecut incheierea unui acord cu celelalte forte regionale pentru organizarea, la 9 noiembrie, a unui referendum privind autodeterminarea acestei regiuni.

Catalonia, una dintre cele 17 regiuni autonome ale Spaniei, are o foarte puternica identitate culturala si lingvistica si este cuprinsa de un curent puternic in favoarea independentei de peste un an, in special sub efectul crizei economice care a alimentat nemultumirile fata de puterea centrala.

Liderul catalan este in conflict deschis cu guvernul conservatorului Mariano Rajoy dupa ce acesta a respins, in septembrie 2012, cererea sa pentru un "pact fiscal" care sa acorde mai multa autonomie financiara acestei regiuni cu 7,5 milioane de locuitori, puternic indatorata si care reprezinta aproximativ o cincime din bogatia tarii.