Fortele ruse au atacat, marti, ultima nava care mai arbora drapelul ucrainean in Crimeea, a anuntat un purtator de cuvant al Ministerului ucrainean al Apararii, Vladislav Seleznev, potrivit AFP.

Atacatorii au urcat la bordul dragorului Cherkasy, stationat pe lacul Donuzlav, in timp ce echipajul s-a baricadat in interiorul navei, a precizat purtatorul de cuvant pe pagina sa de Facebook.

Potrivit unui marinar ucrainean aflat la bord, contactat de ziarul online Ukrainska Pravda, atacatorii au venit la bordul a doua salupe rapide, in timp ce elicoptere survolau lacul.

Fortele ruse, care au luat luni cu asalt marea nava de debarcare Konstiantin Olshanski, au incercat atunci sa preia controlul si asupra navei Cherkasy, dar aceasta a facut manevre abile, fara sa se opreasca, pentru a nu putea fi abordata, potrivit acestui marinar, pe nume Olexandre Gutnik.

Navele ucrainene erau blocate pe lacul Donuzlav, flota rusa din Crimeea scufundand doua nave proprii pe culoarul ce permitea trecerea spre Marea Neagra.

Dupa ce au preluat prin forta, luni in zori, o baza ucraineana de infanterie marina, la Feodosia, rusii aproape au incheiat preluarea controlului total al Crimeei.

UPDATE: Primarul din Sevastopol dizolva militiile pro-ruse: "Revolutia s-a terminat"

Primarul orasului portuar Sevastopol din Crimeea si-a dizolvat, marti, militia pro-rusa si i-a cerut sa depuna armele, declarand ca "revolutia s-a terminat", relateaza AFP.

Alexei Chaly, aflat la conducerea orasului de aproximativ o luna, a semnat un decret ce pune capat "functionarii unitatilor de militie populara", care "nu mai sunt utile", orasul facand parte de acum din Rusia si functionand in cadrul sistemului sau legal.

Decizia sa nu a fost insa pe placul tuturor comandantilor "grupurilor de autoaparare", care au jucat un rol important in inlaturarea autoritatilor ucrainene din peninsula si ocuparea bazelor militare. Unii dintre ei vor sa organizeze un protest miercuri.

"Chaly nici macar nu ne-a multumit", a declarat pentru AFP unul dintre ei, Vladimir Tiunin. "Vrea sa fie singurul care conduce acest oras", a mai spus el.

Pro-rus infocat, Chaly a fost proclamat primar al Sevastopolului in februarie de catre participantii la o reuniune care cerea alipirea orasului la Rusia. Beneficiind de un statul special si nefacand parte din regiunea Crimeea, orasul a fost alipit Federatiei ca subiect separat.

Sevastopolul este de peste 200 de ani portul de stationare al Flotei ruse la Marea Neagra.