Numarul zborurilor de recunoastere efectuate de avioanele armatei ruse in apropierea spatiului aerian bulgar a crescut semnificativ de la inceputul lui 2014, afirma cotidianul Sega in editia de marti, citand surse din cadrul Ministerului Apararii de la Sofia, transmite Mediafax.

Avioanele bulgare MiG-29 au fost ridicate de doua pana la zece ori pe saptamana pentru a intercepta zborurile de recunoastere rusesti si pentru a le impiedica sa intre in spatiul aerian bulgar, relateaza Sofia Globe, in editia electronica.

Membra NATO, Bulgaria efectueaza zboruri de interceptare de la baza aeriana Graf Ignatievo in numele aliantei militare.

Postul de radio Darik a anuntat ca ministrul bulgar al Apararii, Anghel Naidenov, a declarat ca in ultimele luni s-a inregistrat o crestere a frecventei zborurilor avioanelor rusesti care au presupus un raspuns din partea fortelor aeriene bulgare pentru a le verifica.

Naidenov a declarat ca avioanele MiG-29 decoleaza "aproape zilnic" pentru a intercepta aeronavele rusesti.

Potrivit unor surse neoficiale citate de Sega, aeronavele rusesti par sa monitorizeze sistemele radar din Bulgaria.

Turcia, care este si ea membra NATO, a trimis la 3 martie opt avioane F-16 pentru a intercepta aeronave rusesti Il-20 in apropiere de coasta turca a Marii Negre, potrivit presei locale. Rusii au ramas insa in spatiul aerian international.

Situatia este monitorizata de aeronavele AWACS ale NATO care opereaza din Romania, potrivit informatiilor.