Ministerul Afacerilor Externe a anuntat marti castigatorii competitiei de idei pentru pavilionul Romaniei la Expo Milano 2015. Este vorba despre asocierea Artline SRL si Adest Architecture SRL, cele doua companii urmand sa realizeze designul pavilionului si elementele de identitate vizuala.

Foto:

Concursul de idei s-a desfasurat in perioada 4 februarie - 11 martie 2014 si este finantat de doua companii romanesti cu capital italian, Banca Italo Romena si Pirelli Romania.

In concurs au fost inscriese 11 propuneri, dintre care doua ale unor persoane juridice din Italia si noua ale unor operatori economici romani. A fost declarata castigatoare urmatoarea propunere: Asocierea SC Artline SRL si SC Adest Architecture SRL. De asemenea, au fost acordate urmatoarele mentiuni: SC Arcsett SRL si Fundatia -Om Bogat, Om Sarac-OBOS.

Pavilionul Romaniei la expozitia mondiala Shanghai 2010

Pavilionul Romaniei la expozitia mondiala Shanghai 2010

Foto: AGERPRES

"Propunerile depuse pentru competitie au fost evaluate in cadrul Comisiei de organizare pentru participarea Romaniei la Expo Milano 2015. In conformitate cu prevederile HG nr. 115/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, comisia este condusa de comisarul general al Sectiunii romane si are in componenta reprezentanti desemnati prin ordin al urmatorilor ministri de resort: ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice; ministrul culturii; ministrul tineretului si sportului; ministrul economiei; ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale; ministrul delegat pentru buget; ministrul delegat pentru invatamant superior, cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica; ministrul delegat pentru intreprinderi mici si mijlocii, mediu de afaceri si turism; ministrul delegat pentru energie. Comisia a beneficiat de consultanta de specialitate acordata de reprezentati ai Ordinului Arhitectilor din Romania si ai International Advertising Association", se arata intr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Potrivit reprezentantilor ministerului, competitia s-a adresat profesionistilor din domeniul arhitecturii si peisagisticii, cercetarii si dezvoltarii stiintifice, culturii, creatiei si comunicarii.

Firma SC Artline SRL apartine arhitectului Radu Gabriel Teaca, profesor la Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" - Bucuresti. Mai multe informatii: www.raduteaca.ro.

La firma SC Adest Architecture SRL director si membru fondator este arhitectulul Radu-Petre Nastase. Mai multe informatii pe www.adest.ro.

Expozitia mondiala de la Milano se va desfasura in perioada 1 mai - 31 octombrie 2015, cu participarea a peste 140 de tari si organizatii internationale si va avea un numar estimat de peste 20 de milioane de vizitatori.

Pentru construirea pavilionului, Romania are la dispozitie un spatiu cu o suprafata de 887 mp situat intre pavilionele Spaniei si Mexicului, iar vizavi se afla pavilioanele Frantei, Vaticanului si Israelului. Bugetul alocat construirii pavilionului este de 1,5 milioane de euro. Tema expozitiei din 2015 este "Hranirea Planetei, Energie pentru Viata".

Romania a participat, in ultimii 25 de ani, la toate expozitiile mondiale si internationale organizate sub egida Biroului International pentru Expozitii: Sevilia (Spania) - 1992, Taejon (Coreea de Sud) - 1993, Lisabona (Portugalia) - 1998, Hanovra (Germania) - 2000, Aichi (Japonia) - 2005, Zaragoza (Spania) - 2008, Shanghai (RP Chineza) - 2010, Yeosu (Republica Coreea) - 2012 si a anuntat oficial participarea la expozitia mondiala Milano (Italia) - 2015.

  • Cum arata pavilioanele altor tari participante la expozitie

Austria a finalizat deja concursul pentru pavilionul de la Milano 2015, castigatorii fiind biroul de arhitectura Penda in colaborare cu alex daxbock. Numele pavilionului este "Naturally yours". Vizitatorii acestui pavilion vor avea posibilitatea sa planteze seminte si sa mance legume crescute in acest loc. Vezi aici cum arata proiectul.

Italia. Proiectul pentru pavilionul Italiei a fost ales din 68 de proiecte, castigatorii competitiei fiind Studio Nemesis&Partners, Proger and BMS Progetti. Juriul condus de inginerul Antonio Acerbo a fost compus din arhitectul Ciro Mariani, inginerul Monica Antinori, avocata Antonella Cupiccia si arhitecta Patricia Viel din partea Ordinului Arhitectilor din Provincia Milan.

Emiratele Arabe Unite. Celebra firma Foster + Partners a fost aleasa sa realizeze designul pentru pavilionul Emiratelor Arabe Unite. Acesta are nu mai putin de 5000 mp.