Un tribunal din Egipt a condamnat luni la moarte 529 de membri ai gruparii interzise Fratii Musulmani, sustinatori ai presedintelui demis Mohammed Morsi, a anuntat un avocat al apararii citat de Reuters. Sentinta marcheaza o escaladare brusca in represiunea miscarii de catre autoritatile de la Cairo.

Impotriva celor 529 de sustinatori ai lui Morsi au fost formulate mai multe acuzatii, printre care uciderea unui politist, atacarea fortelor de ordine, distrugerea bunurilor publice si a proprietatii private, violenta si incitare la omor.

Decizia de luni reprezinta cea mai mare condamnare in masa la moarte data in istoria Egiptului modern, sustin avocatii.

Tensiunile in Egipt s-au acutizat dupa ce armata l-a indepartat in luna iulie de la conducere pe primul presedinte liber ales al tarii, Mohammed Morsi din randul Fratilor Musulmani. Fortele de ordine au ucis mii de membri ai gruparii in lupte de strada si au arestat mii de persoane.

Cei mai multi dintre acuzatii prezentati la infatisarea de luni au fost retinuti in timpul violentelor din provincia sudica Mynia care au izbucnit dupa dispersarea fortata a doua tabere ale Fratilor Musulmani din Cairo pe 14 august.

Totodata, dupa indepartarea lui Morsi, islamistii si-au intensificat atacurile asupra politiei si armatei, omorand mii de persoane si organizand operatiuni cu vizibilitatea ridicata impotriva unor reprezentanti ai Ministerului de Interne.

"Tribunalului a decis condamnarea la moarte a 529 de acuzati, iar 16 au fost achitati", a declarat pentru Reuters Ahmed al-Sharif. Sentinta nu este definitiva, poate fi atacata prin apel.

"Acesta este cel mai rapid caz iar numarul de condamnari la moarte este cel mai mare din istoria sistemului judiciar", a declarat avocatul Nabil Abdel Salam, care apara cativa lideri importanti ai Fratiei, inclusiv pe Morsi.

Televiziunea de stat a anuntat sentinta fara alte comentarii.

Doar 123 de inculpati au fost prezenti in tribunal la pronuntarea sentintei. Ceilalti au fost fie eliberati, fie au iesit pe cautiune, fie se afla pe fuga.

"Cand procesul incepe sambata si are loc doar o audiere procedurala, iar judecatorul nu asculta avocatii sau martorii si nu ii cheama nici macar pe acuzati, te afli in fata unor huligani si nu in fata justitiei", a declarat o ruda a unuia dintre condamnati.

Reuters precizeaza ca nu a fost posibila confirmarea din surse independente a acestei informatii cu privire la desfasurarea procesului.

Guvernul a declarat miscarea Fratii Musulmani grup "terorist". Gruparea sustine ca este dedicata activismului pasnic.

Analistii estimeaza ca membrii Fratilor Musulmani ar putea deveni violenti daca statul mentine aceasta presiune asupra miscarii care a castigat majoritatea alegerilor desfasurate dupa ce regimul autocrat al lui Hosni Mubarak a fost rasturnat de revoltele populare din 2011.