Fortele ruse au luat cu asalt luni dimineata o baza militara ucraineana din localitatea Feodossia, Crimeea, a anuntat pe pagina sa de Facebook purtatorul de cuvant al fortelor militare ucrainene din Crimeea, Vladislav Seleznev. Potrivit Uninn.info, comandantul batalionului de puscasi marini din baza si adjunct sau au fost retinuti de fortele ruse si dusi cu un elicopter intr-un loc necunoscut. La scurt timp dupa Ucraina a anuntat ca isi retrage trupele din Crimeea in fata amenintarilor si presiunii din partea armatei ruse.

-----------------------

Ora 22:30:Obama le-a cerut liderilor occidentali sa prevada in declaratia de la Haga posibilitatea excluderii Rusiei din G8 si sa prevada noi sanciuni economice/ Lavrov: "Noi nu ne agatam de acest format si nu ar fi o mare tragedie daca nu ar mai exista G8"

Ora 22:00 Summitul G8 programat in iunie in statiunea rusa Soci a fost anulat, reuniunea urmand sa se desfasoare la Bruxelles, au decis liserii statelor puternic industrializate, reuniti la Haga, a anuntat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Ora 20:00 Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a inceput o discutie cu omologul sau ucrainean, Andrii Descitsa, a anuntat luni purtatorul de cuvant al ministerului rus, citat de agentiile rusesti.

Intalnirea se deruleaza "tete-a-tete", a precizat acest purtator de cuvant, Maria Zaharova.

Ora 19:15 Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, se va intalni cu omologul sau ucrainean Andrii Descitsa in marja summitului de la Haga, a anuntat luni o sursa din delegatia Rusiei, citata de AFP.

Ora 18:12 Presedintele chinez Xi Jinping vrea o solutie politica in Ucraina. Cu ocazia unei intalniri cu presedintele american Barack Obama, liderul chinez a confirmat principiul suveranitatii nationale, a declarat consilierul adjunct pe probleme de securitate nationala de la Casa Alba, Ben Rhodes. (Reuters)

"Statele Unite, in general, sunt mult mai dispuse sa foloseasca actiuni punitive, agresive, precum sanctiunile", a declarat Rhodes, indicand ca SUA si China se afla pe pozitii diferite din punctul acesta de vedere.

Beijingul a subliniat ca suveranitatea si integritatea teritoriala sunt principii ale sistemului international care trebuie respectate, a afirmat reprezentantul Casei Albe.

"Uite, noi credem ca chinezii au fost foarte clari in exprimarea sprijinului pentru detensionare si pentru o solutie politica si, din nou, angajamentul lor general fata de integritatea teritoriala si suveranitatea statelor-natiune, inclusiv ale Ucrainei", a mai aratat Rhodes.

Ora 17:50 O vedeta a fortelor navale rusesti a lansat luni un asalt nava de debarcare Konstiantin Olshanski, stationata pe lacul Donuzlav, in vestul Crimeei, transmit reporterii AFP.

La apropierea navei rusesti, au fost auzite tiruri de arme de foc si un nor de fum s-a ridicat in fata navei ucrainene. Potrivit unui purtator de cuvant al ministerului ucrainean al apararii, a fost vorba de o perdea de fum lansata de echipaj.

Acest purtator de cuvant a precizat ca atacatorii au ircat la bordul navei ucrainene in conditiile in care echipajul s-a inchis in interiorul navei.

Ziaristii AFP au vazut, cu cateva ore inaintea asaltului, circa 20 de marinari pe puntea navei. In timpul asaltului, acestia au intonat imnul ucrainean sub drapelul tarii lor.

Potrivit presei locale, restul echipajului a decis sa treaca de partea rusilor.

Kostiantin Olshanski a participat in 2011 la evacuarea strainilor care paraseau Libia. Poate transporta pana la 500 de persoane.

Ora 17:35 Casa Alba este "foarte ingrijorata" de riscul unei escaladari, creat de prezenta trupelor rusesti la frontiera ucraineana, a afirmat luni cu colaborator apropiat al presedintelui Barack Obama, citat de AFP.

"Suntem foarte ingrijorati de escaladarea potentiala in Estul si Sudul Ucrainei" din cauza prezentei acestor soldati, pe care Washingtonul ii "observa indeaproape", a declarat consilierul adjunct pentru securitate nationala al lui Obama, Ben Rhodes, in cadrul unei discutii cu ziaristii, la Haga, in marja Summitului Securitatii Nucleare.

Ora 17:01 Rusia a anuntat luni ca interzice accesul in Federatia Rusa a 13 oficiali, parlamentari si figuri publice candiene, ca raspuns la sanctiunile impuse de Canada ca urmare a anexarii Crimeei. (Reuters)

Printre canadienii declarati "persona nongrata" se numara premierul Stephen Harper, membri ai Parlamentului canadian si presedintele Congresului Canadian, Paul Grod, a anuntat Ministerul de Externe de la Moscova intr-un comunicat de presa.

Ora 15:28 Site-urile oficiale ale Presedintiei si Consiliului Federatiei Ruse au inclus peninsula Crimeea pe hartile Federatiei Ruse postate online, informeaza AFP.

Pe site-ul Presedintiei Ruse, harta Rusiei include, deocamdata, "Republica Crimeea" si orasul Sevastopol care beneficiaza de statutul de oras federal insanul Federatiei, precum Moscova sau Sankt Petersburg.

Pe site-ul Consiliului Federatiei, harta disponibila, pe fondul drapelului rus, prezinta Crimeea ca una dintre regiunile ruse.

Ora 14:10 Ministrul rus al Apararii, Serghei Shoigu, se afla luni in Crimeea, pentru a inspecta instalatii militare, scrie AFP.

Ministrul este primul inalt oficial al Rusiei care se deplaseaza in Crimeea dupa anexarea peninsulei de catre Moscova.

In ultimele zile, fortele rusesti au preluat fara lupta controlul a practic toate bazele ucrainene din Crimeea.

Ora 12:40 Comandantul batalionului de puscasi marini din baza de la Fedossia si adjunct comandantului au fost retinuti de fortele ruse si dusi cu un elicopter intr-un loc necunoscut.

Trupele rusesti i-au retinut pe comandantul unitatii militare din Feodosia, Dmitro Deliatitski, si pe adjunctul sau responsabil cu personalul, Rostislav Lomtev, si i-au dus cu un elicopter intr-un loc necunoscut, scrie Unin.info.

"Comandantul batalionului de puscasi marini, locotenent colonel Dmitro Deliatitski si adjunctul pentru personal Rostislav Lomtev au fost retinuti si dusi cu un elicopter al Federatiei Ruse intr-o directie necunoscuta", a scris pe Facebook, Vladislav Seleznev.

Ora 11:43 Banca Rossiya a solicitat clientilor sai sa se abtina de la efectuarea de plati in valuta din cauza sanctiunilor impuse Rusiei de SUA si Canada pe fondul situatiei din Crimeea, scrie Reuters. Vezi aici mai multe detalii

Ora 11:16 Ucraina isi retrage trupele din Crimeea in fata amenintarilor si presiunii din partea armatei ruse, a declarat luni presedintele interimar Olexandr Tuchinov. (Reuters)

Adresandu-se Parlamentului de la Kiev, Turcinov a declarat ca a aceasta decizie a fost luata in fata "amenintarilor la adresa vietii si sanatatii personalului miliar" si a familiilor lor.

"Consiliul Apararii si Securitatii Nationale a cerut Ministerului Apararii sa efectueze o redesfasurare a unitatilor militare din Crimeea si sa evacueze familiile (militarilor - n.red.)", a precizat presedintele.

-------------------------

Trupele ruse au atacat luni dimineata baza militara ucraineana din Feodossia cu blindate usoare si cu elicoptere. Potrivit reprezentantului fortelor ucrainene, au fost auzite focuri de arma. Trei camioane cu soldati ucraineni au parasit baza doua ore mai tarziu.

Nu a fost facuta nicio precizare cu privire la o posibila rezistenta armata a unitatii de puscasi marini ucraineni atacati de fortele ruse.

Fortele ruse si cele proruse au ocupat in ultimele zile, fara lupta, mai multe baze ucraienene din Crimeea si au preluat controlul asupra mai multor nave ale flotei ucrainene, stationata, in cea mai mare parte in porturi din peninsula anexata de Rusia.

"Situatia din Crimeea este complexa. Stiti ca in ultimele zile navele au fost blocate si apoi confiscate (de Rusia - n.red.), in pofida faptului ca toti comandantii aveau ordin sa utilizeze forta armata", a recunoscut duminica ministrul ucrainean al Apararii, Igor Tenioukh.

Steagurile ucrainene au fost date jos. Anatoly Mozgovoy, un ofiter ucrainean aflat in baza millitara atacata, a declarat telefonic pentru Reuters ca trupele ruse au tras focuri de arma dar ca nu se inregistreaza victime. Intrebat daca fortele ruse au preluat controlul asupra bazei, militarul ucrainean a raspuns: "Da".

Rusii preluasera deja la inceputul lunii controlul partial asupra bazei, folosite de Batalionul 1 Marina, unitatea militara de top a Ucrainei.

Fortele ruse din Crimeea au incercat in ultimele zile sa puna mana pe ultimele baze militare inca detinute de fortele ucrainene.

Doua baze ucrainene, de la Novofedorivka si Belbek, au fost confiscate sambata de catre fortele ruse. In timpul atacului asupra Belbek s-au auzit focuri de arma, iar ministerul ucrainean al Apararii a confirmat evacuarea bazei si a anuntat ca doua persoane au fost ranite, un jurnalist si un soldat ucrainean.

Stirea se actualizeaza