Extrema dreapta a inregistrat duminica la alegerile municipale din Franta o ascensiune spectaculoasa in fata formatiunilor de stanga aflate in recul si a opozitiei de dreapta in usor progres, potrivit primelor estimari. Conform unui sondaj realizat de Institutul BVA pentru cotidianul Le Parisien-Aujourd'hui en France, dreapta ar urma sa obtina in medie 48% din voturile primului tur al acestui scrutin, in localitatile cu cel putin 3.500 de locuitori, iar stanga 43%. Frontul National (FN, formatiune de extrema dreapta) ar obtine 7% din voturi, situandu-se pe primul loc in mai multe orase de marime medie, anunta Mediafax, citand AFP.

In capitala tarii, fostul ministru de dreapta si candidata din partea UMP, Nathalie Kosciusko-Morizet s-ar afla pe primul loc in urma alegerilor pentru primaria Parisului, obtinand mai multe voturi decat socialista Anne Hidalgo, potrivit sondajelor. Potrivit primelor estimari, Nathalie Kosciusko-Morizet, ar fi obtinut 35,8 la suta din voturi, in timp ce candidata socialista ar fi fost sustinuta de 34,5 la suta dintre alegatori.

Frontul National ar fi obtinut majoritatea voturilor in mai multe orase din sudul Frantei - Perpignan, Avignon, Beziers si Frejus, unde are sanse sa castige si al doilea scrutin.

La Henin-Beaumont, un oras unde, de obicei, alegerile sunt castigate de formatiuni de stanga, secretarul general al FN, Steeve Briois, a obtinut mai multe voturi in primul tur de scrutin.

"Frontul National se inradacineaza asa cum a sperat, inregistrand rezultate exceptionale", a declarat liderul FN, Marine Le Pen.

Premierul socialist Jean-Marc Ayrault, care a indemnat "fortele democratice si republicane" sa opuna rezistenta FN in cadrul celui de-al doilea scrutin, a apreciat ca "unii alegatori si-au exprimat, prin abtinerea lor de la vot, ingrijorarea si dubiile".

Presedintele principalului partid de dreapta, UMP, Jean-Francois Cope, i-a indemnat pe alegatorii FN sa voteze pentru formatiunea sa in cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor. In opinia sa, "conditiile pentru o mare victorie" a dreptei au fost reunite.

Aproximativ 45 de milioane de alegatori au fost chemati duminica la urne, in primul tur al alegerilor locale din Franta, un scrutin ce reprezinta un test electoral pentru presedintele socialist Francois Hollande.

Partidele de stanga si cele de dreapta din Franta s-au aflat in "razboi deschis" inaintea alegerilor locale, fostul presedinte Nicolas Sarkozy comparand tara cu o dictatura, acuzatie calificata drept "deplasata" de succesorul sau Francois Hollande.