UPDATE 2: Comandantii navelor de razboi ucrainene, multe dintre acestea luate cu asalt de fortele ruse in ultimele zile in Crimeea, aveau ordin sa traga, insa nu au facut acest lucru, a recunoscut duminica ministrul ucrainean al Apararii, Igor Teniuk, potrivit AFP.

Steagul rus a fost arborat si pe nava-comandament ucraineana SlavutichFoto: Agerpres

"Situatia in Crimeea este complexa. Stiti ca in aceste ultime zile nave au fost blocate si apoi preluate (de catre rusi), in pofida faptului ca toti comandantii aveau ordin sa foloseasca armele", le-a declarat Teniuk jurnalistilor, la Kiev, dupa sedinta Consiliului de ministri.

"Din pacate, comandantii iau decizia la fata locului", a adaugat el. "Pentru a evita o varsare de sange, acestia nu au recurs la arme", a continuat Teniuk.

Fortele ruse si pro-ruse au ocupat in ultimele zile, fara lupta, mai multe baze ucrainene din Crimeea si au preluat mai multe nave ale flotei ucrainene, majoritatea acestora stationate in porturile din peninsula anexata acum la Rusia.

UPDATE 1: Steagul Rusiei a fost arborat si pe nava de comandament ucraineana Slavutich, in Sevastopol, a relatat duminica presa locala, citata de RIA Novosti.

Nava-comandant a arborat drapelul rus dupa negocieri purtate sambata seara, a scris agentia de presa Kryminform.

"Nu a avut loc niciun asalt. Nava Slavutich a arborat steagul rus, iar echipajul a coborat pe mal", ar fi declarat un reprezentant al fortelor de aparare din Crimeea, citat de agentia mentionata.

Agentia Kryminform precizeaza totodata ca in Crimeea nu a mai ramas nicio nava militara sub drapel ucrainean.

Mai mult, singurul submarin al Ucrainei, Zaporizhzhia, a arborat si el steagul rus sambata.

Rusia are in prezent arborate steagurile sale pe 189 de obiective militare din Crimeea, a anuntat Ministerul rus al Apararii duminica, la doua zile dupa ce presedintele Vladimir Putin a semnat legea care ratifica anexarea peninsulei la Rusia, transmite Reuters.

"Drapelul Federatiei Ruse a fost ridicat pe 189 de unitati militare si institutii ale fortelor armate ucrainene stationate pe teritoriul Republicii Crimeea", a afirmat ministerul intr-un comunicat.

Sambata, trupele ruse au incercuit baza aeriana Belbek din Crimeea, de langa Sevastopol, si au dat un ultimatum fortelor ucrainene aflate in interior de a se preda. Ulterior, acestea au patruns in unitate cu vehicule blindate si arme automate, fiind auzite focuri de arma si cel putin un soldat ucrainean fiind ranit, potrivit relatarilor presei. De asemenea, comandantul ucrainean al bazei a fost luat fortele ruse pentru discutii. Tot sambata, un grup de aproximativ doua sute de combatanti pro-rusi, neinarmati, a luat cu asalt o alta baza aeriana ucraineana din Crimeea, la Novofedorivka, in vestul peninsulei.