Trupele ruse au incercuit sambata baza aeriana Belbek din Crimeea, de langa Sevastopol, si au dat un ultimatum fortelor ucrainene aflate in interior de a se preda. Ulterior, acestea au patruns in unitate cu vehicule blindate si arme automate, fiind auzite focuri de arma si cel putin un soldat ucrainean fiind ranit, potrivit relatarilor presei. De asemenea, comandantul ucrainean al bazei a fost luat fortele ruse pentru discutii. Tot sambata, un grup de aproximativ doua sute de combatanti pro-rusi, neinarmati, a luat cu asalt o alta baza aeriana ucraineana din Crimeea, la Novofedorivka, in vestul peninsulei. Sefii diplomatiilor rusa si americana, Serghei Lavrov si John Kerry, vor discuta despre situatia din Ucraina cu ocazia summitului pe tema securitatii nucleare de la Haga, programat luni si marti.

In 4 martie, s-au tras primele focuri de arma la baza aeriana Belbek, de langa SevastopolFoto: ATR

Desfasurarea evenimentelor de sambata:

Ora 18.15 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, va discuta despre situatia din Ucraina cu secretarul de Stat american, John Kerry, cu ocazia summitului pe tema securitatii nucleare de la Haga, programat luni si marti, anunta Ministerul rus de Externe.

Ora 17.20 Comandantul ucrainean al bazei din Belbek a declarat ca va fi luat de fortele ruse pentru discutii. Cel putin un ucrainean a fost ranit, relateaza Reuters.

Comandantul bazei din Belbek a declarat sambata ca va fi luat de fortele ruse pentru discutii, dupa ce acestea din urma au intrat in baza aeriana cu vehicule blindate si arme automate.

Un ucrainean a fost ranit in cursul preluarii bazei, care era una dintre ultimele unitati militare din Crimeea aflate inca sub controlul ucrainean, a declarat pentru Reuters colonelul Iuli Manchur.

Intrebat daca crede ca se va intoarce in siguranta de la discutii, care se vor desfasura intr-un loc neprecizat, el a raspuns: "Ramane de vazut. Deocamdata, ne punem toate armele in depozitul bazei".

Ora 17.05 Focuri de arma au fost auzite la baza din Belbek, anunta Reuters. AFP scrie despre un asalt cu vehicule blindate al fortelor ruse asupra bazei.

Reuters mai relateaza ca militarii ucraineni s-au aliniat, cu spatele intors si neinarmati, in fata trupelor ruse.

Forte armate, cu vehicule blindate, au intrat in baza aeriana din Belbek si au tras focuri de arma in aer, a relatat jurnalistul AFP de la fata locului. Potrivit acestuia, un vehicul blindat a fortat intrarea in baza, iar militar si-a indreptat arma inspre soldatii ucraineni.

O ambulanta a fost de asemenea vazuta la fata locului.

Ora 15.20 Trupele ruse au incercuit o baza aeriana din Crimeea si au emis un ultimatum catre fortele ucrainene aflate in interior de a se preda, a declarat sambata comandantul adjunct al bazei din Belbek, de langa Sevastopol, potrivit Reuters.

Baza din Belbek, deasupra careia flutura steagul albastru-galben al Ucrainei, este una din putinele unitati militare din Crimeea aflate inca sub controlul fortelor ucrainene, dupa anexarea peninsulei de catre Rusia.

"Trupele ruse de pe aerodromul nostru ne-au dat o ora sa ne predam, ori vor incepe asaltul. Noi nu plecam nicaieri, sa vedem care va fi asaltul asta", a declarat Oleg Podovalov pentru Reuters.

Ultimatumul ar fi expirat la ora 14.30 (ora Romaniei), dar nu au fost vazute pana acum trupe rusesti patrunzand in baza.

Preluarea de catre Rusia a peninsulei din Marea Neagra s-a facut in mare parte fara varsare de sange, desi un soldat ucrainean a fost ucis si alti doi au fost raniti intr-un schimb de focuri produs la Simferopol la inceputul acestei saptamani.

Ministrul ucrainean al Apararii a declarat vineri ca bazele din Crimeea sunt, in mod formal, inca sub controlul Ucrainei, dar ca majoritatea sunt acum ocupate de fortele rusesti si arboreaza steagul Rusiei.

Ora 14.20 Aproximativ doua sute de oameni neinarmati au luat cu asalt, sambata, o baza aeriana ucraineana din Novofedorivka, in vestul peninsulei Crimeea, au constatat jurnalistii AFP.

Atacatorii au patruns in baza si au inceput sa sparga ferestrele. Militarii ucraineni s-au baricadat in interiorul cladirilor si au aruncat cu grenade fumigene spre intrusi de pe acoperisuri.

Baza aeriana din Novofedorivka se afla la circa 70 de kilometri nord de Sevastopol.

Vineri, UE si guvernul interimar din Ucraina au semnat componenta politica de cooperare a Acordului de Asociere. Tot vineri, Vladimir Putin a semnat legea privind preluarea de catre Rusia a Crimeei de la Ucraina si a ordonat focuri de artificii la Moscova si in peninsula, vineri noaptea, pentru sarbatorirea evenimentului.

De asemenea, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a anuntat ca va trimite o misiune de observatori in Ucraina. Potrivit unor diplomati din cadrul organizatiei, Rusia s-a alaturat celorlalte 56 de tari membre ale OSCE intr-o decizie unanima, adoptata vineri, de a trimite o misiune de observatori in Ucraina, pe o perioada de sase luni.

Decizia vine dupa mai multe incercari esuate, in ultimele saptamani, de a se ajunge la un acord privind trimiterea unei misiuni de monitorizare care sa ajute la detensionarea situatiei din fosta republica sovietica. Diplomatii occidentali au acuzat Rusia de tergiversarea acordului asupra misiunii.