UPDATE In cursul serii de vineri, lista cu noile personalitati rusesti supuse sanctiunilor europene a fost publicata in Monitorul oficial al UE. Lista este deschisa de vicepremierul Dmitri Rogozin, urmat de Serghei Glaziev, consilier al presedintelui Vladimir Putin si de Valentina Matvienko, presedintele Consiliului Federatiei, camera superioara a Parlamentului rus.

Dmitri RogozinFoto: Agerpres

Ce persoane mai figureaza pe aceasta lista:

  • Serghei Narisin, presedintele Dumei (camera inferioara a Parlamentului rus)
  • Dimitri Kiseliov, seful agentiei de stiri Rusia Azi, caracterizat drept "figura esentiala a propagandei guvernamentale ruse"
  • Alexandr Nosatov, comandant adjunct al Flotei Marii Negre a Rusiei
  • Valeri Kulikov, comandant adjunct al Flotei Marii Negre a Rusiei
  • Vladislav Surkov, consilier al presedintelui Vladimir Putin. Este considerat de UE drept organizator al evenimentelor din Crimeea prin care comunitatile locale din peninsula au fost mobilizate pentru a submina autoritatea institutiilor de stat ucrainene. Surkov este considerat de analisti unul dintre principalii arhitecti ai sistemului politic condus de Putin
  • Mihail Malisev (din Crimeea) - organizator al referendumului
  • Valeri Medvedev: presedintele Comitetului Electoral din Sevastopol
  • Lt. gen Igor Turceniuk: comandantul fortelor ruse in Crimeea
  • Elena Mizulina: parlamentar rus, initiator al mai multor legi care au facilitat anexarea Crimeei

Citeste aici si Cine sunt oamenii de afaceri si liderii politici din Rusia sanctionati de administratia Obama in a doua etapa de pedepse pentru criza din Crimeea

Anterior, surse europene au declarat, pentru agentia AFP, ca importanti responsabili rusi, printre care vicepremierul Dmitri Rogozin, figureaza pe lista extinsa a personalitatilor sanctionate de Uniunea Europeana.

Potrivit surselor citate, in afara de Rogozin, deja sanctionat de Statele Unite incepand de luni, pe lista ar urma sa figureze presedintele Consiliului Federatiei (camera superioara a Parlamentului rus), Valentina Matvienko, si al Dumei (camera inferioara), Serghei Nariskin.

UE ar urma sa vizeze si consilieri ai presedintelui Vladimir Putin, precum Vladislav Surkov, dar nu si pe Serghei Ivanov, seful administratiei prezidentiale si fost ministru al Apararii, au mentionat sursele citate.

"Toate aceste sanctiuni nu valoreaza nici macar cat o singura farama de nisip din terenul Crimeei, care a revenit la Rusia", a reactionat Rogozin, intr-un mesaj pe contul sau de Twitter.

Lista UE numara acum 33 de personalitati ruse sau ucrainene pro-ruse, afectate de o restrictie a vizelor si de inghetarea averilor pe batranul continent.