Este a 13-a zi de la disparitia cursei Malaysia Airlines care zbura de la Kuala Lumpur la Beijing. Aparatul Boeing 777 este pentru moment disparut. 26 de tari s-au alaturat operatiunilor de cautare intinse pe 2.24 mile marine din Asia centrala catre sudul Oceanului Indian. Imagini din satelit au facut anchetatorii sa creada ca ar putea fi resturi ale aparatului in Oceanul Indian, dar pana acum, cautarile nu au scos nimic la iveala.

MH370, disparut fara urmaFoto: Agerpres

In acest context, amatori si profesionisti ai aviatiei discuta aprins despre speculatiile cu privire la ceea ce s-a intamplat cu avionul si cu cei 239 de oameni de la bord. Unele teorii suna mai plauzibil decat altele. Va prezentam mai jos cele mai proeminente explicatii disparitia avionului.

Ce s-a intamplat?

1. A fost un accident ...

Cei care inca spera ca nimeni nu a facut rau in mod deliberat cursei MH370 si pasagerilor sai, au fost incurajati de o postare online a lui Christopher Goodfellow, un fost pilot. Ceva s-a defectat, presupune Goodfellow si schimbarea directiei de mers in prima ora de zbor a fost, de fapt, o rapida incercare a pilotului de a ajunge pe cea mai apropiata pista pe care putea ateriza: o fasie de 13.000 de metri pe Pulau Langkawi, cea mai mare insula din arhipelagul celor 104 din Marea Andaman, scrie The Guardian.

"Virajul la stanga este cheia aici. Zaharie Ahmad Shah era un capitan de zbor foarte experimentat cu 18.000 de ore de zbor. Noi, pilotii vechi am fost invatati sa stim intotdeauna care este cel mai apropiat aeroport sau loc unde putem ateriza in conditii de siguranta daca avem probleme la bord. Aeroporturi in spatele nostru, aeroporturi pe linia noastra, aeroporturi in fata noastra. Sunt mereu in capul nostru. Intotdeauna. In cazul in care se intampla ceva, nu te mai gandesti la ceea ce sa faci, deja stii ce ai de facut. Cand am vazut ca a facut viraj la stanga cu o pozitie directa, am stiut instinctiv ca se indrepta spre un aeroport", scrie Goodfellow.

El sustine ca "a fost cel mai probabil, un incendiu sau un scurtcircuit" la bord si de aceea cineva a luat masura de a opri sistemele de comunicatie ale avionului care a fost pus pe pilot automat.

Teoria Goodfellow pare simplu de acceptat, dar are o deficienta majora. Autoritatile din Malaezia au declarat ca avionul pare sa fi schimbat ruta inca o data dupa primul viraj. Un dispozitiv de monitorizare aflat pe motoarele avionului a continuat trimiterea de semnale intermitente la sol pentru inca sase ore de cand a disparut de pe radare, deci avionul a continuat sa zboare.

Teoria lui Goodfellow este demontata de Patrick Smith, pilot si autor de carti de aviatie care spune ca autopilotul face doar ce i se comanda sa faca si ca este putin probabil ca aparatul sa continue sa zboare inca sase ore de cand un incendiu sau o alta catastrofa s-ar fi produs la bord.

2. Nu a fost un accident...

Dupa ce s-a descoperit ca cele doua sisteme de comunicatii separate au fost dezactivate, anchetatorii au declarat ca au ajuns la concluzia ca MH370 a fost victima unei deturnari sau a unui sabotaj. Au urmat doua teorii.

a) Pilotul sau copilotul sunt vinovati

Atentia anchetatorilor s-a concentrat pe capitan Zaharie Ahmad Shah, in varste de 53 de ani si a copilotului sau, Fariq Abdul Hamid, in varsta de 27 de ani.

"Transponderul si sistemul ACARS nu pot fi oprite decat de cineva care stie exact ceea ce face. SI numai echipajul de zbor avea capacitatea si posibilitatea de le opri", a declarat Dennis Schmitz, un inginer veteran al aviatiei si specialist in industria de comunicatii aeronautice. Ministrii din Malaezia, de asemenea, a spus initial, la o conferinta de presa de 15 martie, ca unul dintre sistemele de comunicare a fost oprit inainte de ultimul mesaj verbal cunoscut din cabina de pilotaj: "Bine, noapte buna".

Autoritatile din Malaezia, au spus initial, la o conferinta de presa de 15 martie, ca unul dintre sistemele de comunicare a fost oprit inainte de ultimul mesaj verbal venit din cabina de pilotaj: "Bine, noapte buna!".

Dar autoritatile au revenit apoi asupra deciziei si au admis nu stiu exact cand au fost inchise sistemele. Pilotii nu sunt cunoscuti ca ar fi avut activitati radicale, desi sprijinul lui Shah pentru un lider al opozitiei din Malaysia inchis cu o zi inainte de disparitia zborul MH370, a fost mult analizat. De asemenea, cei doi, pilotul si copilotul, nu au solicitat anume sa zboare impreuna si par sa fi fost profesionisti.

Confuzia a crescut in ultimele zile dupa ce oficiali americani au informat ca avionul a fost redirectionat manual inainte de ultimul semnal verbal primit din cabina - ceea ce arata ca in cabina de pilotaj era cineva care stia foarte bine ceea ce face. Shah a pastrat un simulator de zbor de la domiciliu.

Oficialii din Malaezia au anuntat, miercuri, ca unele date electronice au fost sterse din simulator in urma cu cateva saptamani. Autoritatile malaysiene au cerut ajutor de la FBI pentru a le recupera.

b) Avionul a fost deturnat de catre altcineva

In cazul in care avionul a fost sabotat in mod deliberat, iar pilotii nu sunt responsabili, altcineva din avion trebuie sa fie. Radare militare din Malaezia au indicat ca avion de pasageri la urcat la 45.000 de picioare (13.700 de metri altitudine) inainte de a cobori brusc, a scis New York Times ceea ce ar putea indica o potentiala lupta in cabina de pilotaj.

Aceasta idee a determinat inca o speculatie: cineva cu foarte bune cunostinte de zbor a ajuns in mod deliberat la o altitudine atat de mare intr-o incercare de a priva avionul de oxigen, urmarind uciderea pasagerilor. Exista in continuare o lipsa de consens in randul expertilor cu privire la aspectele tehnice precise ale ACARS .

O dezactivarea completa a sistemului necesita ca circuitele sa fie oprite, nu numai in cabina de pilotaj "dar si in compartimentul de electronice", potrivit lui Smith. Acesta se afla sub puntea de zbor, care indica faptul ca ar fi implicat cineva aflat la un moment dat in afara cabinei de pilotaj.

Pe lista pasagerilor au fost doi barbati cu pasapoarte furate si cel putin un pasager din regiune Xinjiang a Chinei, unde militanti separatisti au organizat un atac intr-o statie de cale ferata, in care au murit 29 de persoane la inceputul acestei luni .

Pana acum, pasagerii care aveau pasapoartele furate par sa fi cautat azil in Europa si sa nu aiba nicio legatura clara cu terorismul sau cu grupurile militante . Controale de fond asupra pasagerilor si a echipajului nu aratat nimic suspect. China a anuntat ca nu a descoperit nimic suspect in profilurile celor doua treimi din pasagerii sai aflati in avionul diparut.

Confiscare avionului, dezactivarea sistemelor de comunicatii si continuarea zborului ar fi presupus organizare si expertiza care ar fi fost greu de ascuns. Cu toate acestea, nu a aparut pana acum nici un mesaj in care cineva sa isi asume confiscarea sau deturnarea avionului.

Alte teorii si conspiratii dezbatute la CNN