Tarile UE se reunesc joi la Consiliul European de primavara de la Bruxelles, insa sunt departe de un consens in ceea ce priveste sanctiunile aplicate Rusiei in urma anexarii Crimeei si pana unde ar trebui sa mearga acestea, scrie EU Observer. Practic, punctul crucial al dezbaterilor de la Bruxelles va fi reprezentat de stabilirea faptului daca semnarea de catre Vladimir Putin a anexarii Crimeei reprezinta un motiv pentru trecerea la cel de-al treilea pas al sanctiunilor aplicate Moscovei - cele economice. Chiar daca anexarea Crimeei este un pas suficient pentru declansarea sanctiunilor economice, "va exista o dezbatere intre liderii europeni" joi seara, dezbatere care este de asteptat sa se prelungeasca pana vineri dimineata.

In opinia Marii Britanii si a Irlandei, ultima mutare a Rusiei reprezinta "cel mai rau punct al asteptarilor" formulate in urma cu doua saptamani, cand liderii UE au stabilit un plan de sanctiuni in trei etape pentru Rusia. "Sunt necesare masuri suplimentare, situatia a escaladat, sunt semnale ingrijoratoare. Europa trebuie sa demonstreze ca este serioasa si unita", a aratat un diplomat britanic.

In schimb, Germania considera ca raspunsul Uniunii Europene ar trebui sa fie pasul doi - adica adaugarea a inca 6 pana la 10 nume pe lista oficialilor sanctionati cu interdicte de calatorie si inghetarea activelor.

"Cancelarul Angela Merkel a spus de mai multe ori ca, pentru trecerea la etapa a treia a sanctiunilor, este necesar ca Rusia sa intre in sudul sau estul Ucrainei. Dar nu pot exclude discutiile pe aceasta tema dintre liderii europeni", a afirmat un diplomat german.

Scenariul cel mai probabil la Consiliul European de primavara este ca liderii europeni vor veni cu studii de impact detaliate pentru fiecare dintre posibilele sanctiuni economice aplicate Rusiei si, de asemenea, cu posibilele represalii din partea Moscovei. De asemenea, este foarte probabil sa se vorbeasca despre masuri compensatorii pentru unele tari care ar fi mai afectate decat altele de aceasta situatie - precum Cipru sau Bulgaria.

Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a declarat ca tara sa poate lua in considerare anularea unui contract cu Rusia pentru doua nave de razboi Mistral, dar a adaugat ca Marea Britanie ar trebui sa ia in considerare, de asemenea, restrictii in ceea ce priveste intelegerile din sectorul financiar cu oligarhi rusi. "Sanctiunile trebuie sa ii atinga pe toti", a declarat Fabius.

El a adaugat ca dilema statelor membre UE este, pe de o parte, ca nu poate fi prevazut comportamentul Rusiei de aici incolo, insa pe de alta parte exista realitatea economica si a locurilor de munca.

Oficialii europeni lucreaza, de asemenea, la planuri de urgenta pentru cazul in care Rusia ar taia sau reduce livrarile de gaze catre Ucraina si alte tari est-europene, insa oficialii europeni subliniaza ca Europa este mai bine pregatita pentru un astfel de scenariu decat in urma cu 8 ani, cand Rusia a oprit robinetul in mijlocul iernii. Cel mai recent draft, ce ar urma sa fie adoptat la summit-ul de la Bruxelles, subliniaza necesitatea de a accelera masurile pentru diversificarea surselor de gaze precum si ajutor reciproc intre tari, in caz de taieri.

Comisia Europeana are sarcina de a veni cu un plan de reducere a dependentei de gazele rusesti pana in luna iunie a acestui an.