Ambasadorul ucrainean la ONU a declarat joi, la Geneva, ca exista semnale ca Rusia pregateste o interventie militara in estul si sudul Ucrainei, relateaza Reuters.

"Exista indicii ca Rusia este pe punctul de a dezlantui o interventie militara masiva in estul si sudul Ucrainei", a declarat Iuri Klimenko, la o reuniune a diplomatilor ONU dedicata situatiei drepturilor omului din Ucraina.

Afrimatia sa a fost sustinuta de majoritatea celorlalti ambasadori, dar contestata de un diplomat rus, care a citit o declaratie de justificare a actiunilor intreprinse de Rusia pana in prezent.

Diplomatul ucrainean a vorbit despre importante intariri militare in regiunea Kherson, in nordul Crimeei, informatii despre amplasarea de mine si arestari ale unor activisti pro-rusi care aveau legitimatii ale serviciilor rusesti de securitate, in regiunea sud si est.

"Ucraina si ucrainenii sunt pregatiti sa-si apere pamantul cu toate mijloacele necesare dar, la acest stadiu, ramanem angajati pe calea unei solutii pasnice", a precizat Klimenko, potrivit AFP.

"Utilizarea dreptului de autoaparare este ultimul recurs pentru Ucraina", a adaugat el.