Europenii sunt pregatiti sa impuna sanctiuni impotriva Rusiei, dupa anexarea Crimeei, in ciuda consecintelor economice ale suspendarii unor contracte, afirma expertii intervievati de AFP.

Presedintele francez Francois Hollande a reactionat la aceasta anexare solicitand "un raspuns european puternic si coordonat". La randul sau, seful diplomatiei britanice, William Hague, a anuntat ca tara sa va suspenda "orice cooperare militara" cu Rusia, precizand ca masura se va aplica si licentelor de export.

Omologul sau francez, Laurent Fabius, a precizat ca ia in calcul suspendarea vanzarii a doua nave militare Mistral catre Rusia.

"Putem avea in vedere anularea acestor vanzare", a precizat acesta.

Camera de Comert franco-rusa si-a exprimat inca de saptamana trecuta "extrema preocupare".

"Mediul de afaceri si sindical germane sunt impotriva sanctiunilor", a afirmat Francois Heisbourg, de la Fundatia pentru cercetari strategice (FRS) din Paris.

Dar "rusii sunt mult mai vulnerabili decat europenii la sanctiuni: Rusia reprezinta un pic peste 1% din comertul exterior al Uniunii Europene, dar UE reprezinta 50% din comertul extern al Rusiei", a explicat acesta, pentru AFP.

In opinia sa, chiar daca UE importa inca 30% din gazul necesar din Rusia, "cel putin pe termen scurt iesim dintr-o iarna care a fost foarte blanda si stocurile sunt pline".

"O sa fim afectati, dar se pleaca de la ideea ca Rusia va suferi si mai mult pe plan economic", a explicat Dominique Moisi, de la Institutul francez de relatii publice (IFRI).

Germania, al treilea partener comercial al Rusiei, cu 6.000 de intreprinderi pe teren rusesc si 300.000 de locuri de munca dependente de relatiile cu Moscova, este tara care are "cel mai mult de pierdut", spune si Stefan Meister, expert al filialei berlineze a Consiliului european de relatii externe, un think tank.

"Chiar si astazi, in timp ce discutam de sanctiuni, Germania semneaza contracte cu Rusia", a adaugat Gian Maria Fara, presedintele Institutului Eurispes din Roma.

Dar cancelarul german Angela Merkel pare sa fi decis ca sanctiunile impotriva Rusiei sunt de acum inevitabile.

"Avem interese, dar si ei au interese", a spus ea, vineri, in fata federatiilor patronale din Munchen (sud). "Trebuie sa cerem respectarea dreptului international si nu putem sta fara sa facem nimic atunci cand este negat", a argumentat cancelarul.

Putin isi "supraestimeaza fortele"

Pentru Francois Heisbourg, "modalitatea in care cancelarul a trecut, saptamana trecuta, de la discursul german traditional, care este foarte apropiat de interesele Rusiei, la un discurs mai putin linistitor, arata ca nu exista fisuri" in fata presedintelui rus Vladimir Putin. "Atunci cand nu va mai intelegeti interlocutorul, nu mai actionati de aceeasi maniera", a adaugat acesta.

UE si Statele Unite au sanctionat luni mai multi inalti oficiali rusi sau ucraineni pro-rusi. Si ar putea urma si actiuni mai puternice.

"Europenii au invatat, cu criza iraniana, cum sa puna in practica si sa gestioneze de o maniera fina si eficienta sanctiunile economice si financiare", arata Francois Heisbourg.

Vladimir Putin "se insala cand isi supraestimeaza fortele", adauga Dominique Moisi. In opinia sa, "vor exista diviziuni in sanul puterii rusesti: se simte bine ca puterea economica, bursa din Moscova sunt nervoase in fata acestei izolari in crestere a Rusiei".

In plus, in fata amenintarii rusesti, "exista o apropiere americano-europeana pe terenul sanctiunilor economice", mentioneaza .

Dupa alipirea Crimeei, "Congresul american va aplica sanctiuni care vor merge foarte departe, inclusiv fata de state terte care continua sa lucreze cu Rusia", avertizeaza el. Iar "europenii vor fi obligati sa reactioneze".