Statele Unite "resping" referendumul care s-a desfasurat duminica in Crimeea pentru alipirea la Rusia, un scrutin "contrar Constitutiei ucrainene", organizat "sub amenintari cu violente" din partea Rusiei, afirma Casa Alba, relateaza AFP, citat de Mediafax. "Respingem ᅡreferendumulᅡ care a avut loc astazi (duminica)", a anuntat Jay Carney, un purtator de cuvant al Executivului american, intr-un comunicat. "Actiunile Rusiei sunt periculoase si destabilizatoare", a adaugat el. "Consiliul de Securitate (al ONU) a recunoscut aceasta stare de fapt ieri (sambata), intr-o rezolutie careia numai Rusia i s-a opus", a subliniat Carney.

"Indemnam toti membri comunitatii internationale sa continue sa condamne acest tip de actiuni si sa adopte masuri concrete pentru a impune costuri" Rusiei, a adaugat Casa Alba.

"Aceasta interventie militara si incalcarea dreptului international vor avea un pret tot mai mare pentru Rusia, nu doar din cauza masurilor impuse de catre Statele Unite si aliatii lor, ci si ca rezultat direct al propriilor actiuni destabilizatoare ale Rusiei", se arata in continuare in text.

Locuitorii din Crimeea s-au pronuntat duminica in favoarea alipirii peninsulei la Rusia cu 93% din voturile exprimate, potrivit unui sondaj efectuat la iesirea de la urne, difuzat de catre autoritatile separatiste.

Referendumul, prezentat ca un exercitiu de democratie populara de catre autoritatile separatiste si de catre Moscova, s-a desfasurat in prezenta a mii de militari rusi care detin controlul asupra regiunii, de doua saptamani, impreuna cu militii separatiste.

"Nicio decizie cu privire la viitorul Ucrainei nu ar trebui sa fie luata fara Guvernul ucrainean", apreciaza Casa Alba. "In plus, acest vot nu era necesar. Guvernul ucrainean si-a anuntat in mod clar vointa de a discuta despre o autonomie sporita pentru Crimeea, iar alegerile prezidentiale prevazute la 25 mai ofera o oportunitate tuturor ucrainenilor sa-si faca auzita vocea cu privire la viitorul tarii lor", mai afirma Casa Alba.

  • Basescu: Romania nu va recunoaste rezultatele referendumului din Crimeea

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca Romania "considera ilegal referendumul in curs de desfasurare in Crimeea si nu va recunoaste rezultatele acestuia", potrivit unui comunicat remis duminica seara de Administratia Prezidentiala.

  • Marea Britanie: Referendumul din Crimeea este o "farsa", apreciaza William Hague

Marea Britanie a condamnat duminica referendumul din Crimeea privind alipirea la Rusia, calificandu-l o "farsa", si refuza sa recunoasca rezultatul sau, relateaza AFP.

Secretarul Foreign Office, William Hague, a apreciat, intr-o interventie avuta cu o zi inaine de o reuniune a ministrilor de Externe din UE, ca referendumul reprezinta o incalcare a Constitutiei ucrainene.

"Nimic din modul de desfasurare a referendumului nu ne poate convinge ca este vorba despre un exercitiu legitim", a spus el, potrivit unui comunicat al Foreign Office.

"Este o farsa a practicii democratice", a subliniat Hague.

"Regatul Unit nu recunoaste nici referendumul, nici rezultatul sau, asa cum a facut-o majoritatea comunitatii internationale", a adaugat el.

Ministrul britanic de Externe i-a indemnat pe colegii sai din UE sa sprijine masuri care sa transmita "un semnal puternic Rusiei si sa-i spuna ca aceasta sfidare a suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei va avea consecinte economice si politice".

  • Franta: Referendumul din Crimeea este "ilegal"

Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a declarat ca referendumul in favorea alipirii la Rusia care a avut loc duminica in Crimeea este "ilegal" si a indemnat Moscova sa "evite o escaladare inutila si periculoasa in Ucraina", relateaza AFP.

"Referendumul care a avut loc astazi (duminica) in Crimeea este ilegal si contravine Constitutiei ucrainene", a declarat Fabius.

"Faptul ca s-a defasurat sub amenintarea fortelor ruse de ocupatie il face si mai nelegitim", a adaugat el.

"Franta indeamna Federatia Rusa sa ia imediat masuri care sa permita evitarea unei escaladari inutile si periculoase in Ucraina", a continuat Fabius.

Moscova trebuie sa "recunoasca si sa respecte suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei", a subliniat seful diplomatiei franceze.

  • Italia: Toate canalele diplomatice raman deschise pentru solutionarea crizei ucrainene

Ministrul italian de Externe, Federica Mogherini, si-a exprimat duminica seara ingrijorarea profunda fata de refendumul din Crimeea, subliniind totodata ca "toate canalele diplomatice raman deschise" pentru solutionarea crizei ucrainene, relateaza AFP.

Intr-un comunicat, Mogherini a subliniat ca Italia, la fel ca partenerii sai din UE, "considera ilegitim" acest referendum si a sustinut rezolutia Consiliului de Securitate ONU.

"Exista inca loc pentru a pune capat crizei. Toate canalele diplomatice raman deschise", cu conditia ca "Rusia sa nu anexeze Crimeea", a adaugat sefa diplomatiei italiene.