Incurajati de reefrendumul separatist din Crimeea, partizanii Moscovei au organizat duminica demonstratii de forta in marile orase industriale din estul Ucrainei, pe cale sa devina noi "puncte fierbinti", transmite AFP.

La Donetk, fost fief al presedintelui destituit la sfarsitul lui februarie Viktor Ianukovici, manifestanti prorusi au patruns duminica in sediul Parchetului si in cel al Serviciilor Speciale (SBU), dupa un miting in favoarea alipirii la Rusia la care au luat parte in jur de 2.000 de persoane.

Manifestantii au cerut eliberarea liderului lor, "guvernatorul"auto-proclamat Pavlo Goubarev, si au luat cu asalt cele doua cladiri practic fara sa intampine nicio rezistenta din partea fortelor de ordine.

Ulterior, acestia au ocupat sediul Uniunii Industriale din Donbass, holdingul condus de oligarhul Serguii Tarouta, numit recent guvernator al regiunii Donetk de catre noile autoritati de la Kiev.

In timp ce Crimeea vota, duminica, pentru alipirea sa la Rusia, aproximativ 6.000 de manifestanti prorusi au organizat la Harkiv, un oras putin mai nordic, in pofida interdictiei justitiei, un miting-referendum pentru autonomie si pentru "suveranitatea" limbii ruse.

Organizatorii actiunii din acest oras industrial, o fosta capitala a Ucrainei, au distribuit "buletine" in favoarea "federalizarii economice" si "suveranitatii lingvistice", pentru a fi completate si introduse intr-un sac din plastic.

La inceputul manifestatiei, un executor judecatoresc a venit in fata manifestantilor pentru a-i informa de interzicerea adunarii. Huiduit de catre multime, el a fost nevoit sa se refugieze intr-un vehicul apartinand politiei, pe care manifestantii l-au blocat pentru o scurta perioada de timp, dupa care l-au lasat sa plece.

Scandand "Rusia!", "Referendum", "Crimeea, suntem cu tine", ei au desfasurat un steag rus cu o lungime de aproximativ 100 de metri in piata centrala, in fata sediului Administratiei regionale protejate de cordoane de politisti dotati cu casti si scuturi.

Mii de activisti prorusi au marsaluit apoi catre birourile organizatiilor nationaliste unde au dat foc, in fata intrarii, la drapele, carti si pliante.