Ucraina a acuzat sambata Rusia ca i-a invadat militar teritoriul, mobilizand 80 de militari, elicoptere si vehicule blindate intr-un sat situat de cealalta parte a frontierei administrative dintre Peninsula Crimeea si Ucraina continentala, potrivit Mediafax.

Pe de alta parte, militanţi proruşi au atacat sâmbătă sediul serviciilor speciale (SBU) de la Doneţk, un bastion rusofon în estul Ucrainei, cerând eliberarea "guvernatorului" lor autoproclamat şi revendicând dreptul de a vota pentru alipirea regiunii la Rusia, relatează AFP.

Incidentul are loc după trei săptămâni de la demiterea lui Viktor Ianukovici, fostul preşedinte prorus al ţării, în urma unei mişcări de contestare, la Kiev, şi cu o zi înainte de desfăşurarea unui referendum în Crimeea privind alipirea acestei peninsule ucrainene separatiste la Rusia.

"Referendum, referendum", au scandat cele aproximativ 5.000 de persoane adunate în Piaţa Lenin, după care au pornit către sediul SBU.

Două persoane s-au urcat pe clădire pentru a îndepărta steagul ucrainean şi a-l înlocui cu un steag în culorile Rusiei cu inscripţia "Republica Doneţk".

Manifestanţii au cerut eliberarea lui Pavlo Gubarev, autoproclamat "guvernator popular" al regiunii. Acuzat de "separatism", el a fost arestat la 6 martie.

"Oamenii sunt furioşi pe poliţie şi autorităţile care îi reprimă pe contestatarii noştri", a declarat Robert Donia, care s-a prezentat drept adjunctul lui Gubarev.

"Ei i-au eliberat pe contestatarii de la Maidan (activişti proeuropeni care l-au îndepărtat pe Ianukovici de la putere), dar îi ţin pe-ai noştri în închisoare. De ce ar trebui să fie legea în favoarea lor?", a declarat el pentru AFP.

Manifestanţii i-au dat comandantului local SBU un ultimatum de cinci minute să accepte să-l elibereze pe Gubarev. Nemulţumiţi că nu au primit niciun răspuns, unii au început să spargă ferestre, după care Donia a anunţat că a negociat eliberarea lui Gubarev pentru duminică.

"Dacă nu-l eliberează mâine (duminică), vom reveni de două ori mai mulţi", a spus el mulţimii.

Aceasta nu este prima pozitie ocupata de catre forte ruse in afara Crimeei, barajul de control de Ciongar - controlat de forte ruse si militii proruse - aflandu-se la aproximativ un kilometru nord de "frontiera" administrativa dintre Crimeea si Ucraina.

Ministerul ucrainean de Externe a afimat ca armata rusa a procedat la o operatiune heliportata in apropiere de satul Strilkove, in regiunea Herson. Potrivit Kievului, "80 de soldati" au preluat controlul asupra satului, "cu sustinerea a patru elicoptere si trei vehicule blindate de lupta".

"Ministerul ucrainean de Externe declara ca este vorba despre o invazie militara a Rusiei si cere partii ruse sa-si retraga imediat fortele militare de pe teritoriul Ucrainei", adauga ministerul in comunicat.

Ucraina "isi rezerva dreptul de a recurge la toate mijloacele cu scopul de a stopa invazia militara rusa".