Tensiunile s-au acutizat vineri in estul Ucrainei dupa anuntul militantilor prorusi din orasul Harkiv ca vor organiza duminica propriul lor "referendum" in cadrul unui miting, in care sa se decida unirea cu Rusia, transmite AFP.

Partizanii Moscovei sunt pe aceeasi lungime de unda cu premierul separatiste prorus din peninsula Crimeea, Serghei Aksionov. Liderul regional tocmai a transmis un apel catre bastuioanele rusofone din est cerandu-le sa organizeze referendumuri dupa modelul scrutinului de duminica pentru alipirea Crimeii la Rusia.

"Noile autoritati de la Kiev au preluat controlul si asupresc zonele din est", a spus Aksionov intr-o conferinta de presa organizata la Simferopol. "Daca un numar suficient de persoane din aceste regiuni sustin ideea reatasarii la Rusia, atunci ar trebui sa organizeze referendumuri", a adaugat liderul separatist. Intrebat in cat timp se va integra Crimeea in Federatia Rusa, Serghei Aksionov a raspuns: "In cel mult un an".

Miscarea prorusa din Harkiv, care anunta o serie de manifestatii duminica in Harkiv, Lugansk, Donetk, Mariupol si Odesa, propune un vot asemanator celui din Crimeea, unde cetatenii au de ales intre autonomie crescuta si alipirea la Rusia.

Semnatarii, care anunta ca vor instala intre 100 si 200 de urne in piata centrala din Harkiv, isi propun, de asemenea, sa "preia puterea" si sa "solicite ajutorul Rusiei".

Initiativa lor a parut atat de serioasa pentri guvernatorul rehional, Igor Balouta, incat a convocat o reuniune de urgenta a responsabililor pentru securitate si a lansat un apel catre ucrainenii din regiune cerandu-le sa evite adunarile publice, avertizand asupra "unor posibile acte teroriste".

La sesizarea Consiliului local, Tribunalul administrativ din Harkiv a interzis vineri dupa-amiaza desfasurarea mitingului programat duminica in localitate.

La randul sau, unul dintre principalii lideri ai coalitiei la putere, fostul boxer Vitali Klitschko, a solicitat serviciilor de securitate sa impiedice organizarea "referendumului" de duminica din Harkiv, adaugand ca se asteapta la provocari ruse.

Aceste initiative ingrijoreaza Kievul, dupa moartea unui protestatar la Donetk, un alt oras estic, deces ce a determinat Moscova sa afirme ca este gata sa isi protejeze "cetatenii si compatriotii" din regiune.