Delegatia SUA la OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa) si-a exprimat ingrijorarea fata de indiciile ca personal militar rus este implicat in crearea de blocaje in peninsula Crimeea. O echipa de observatori OSCE au venit cu dovezi intr-un raport in care aratau ca a fost impiedicata in repetate randuri sa intre in Crimeea intre 5-10 martie.

Militarii care au ocupat CrimeeaFoto: Agerpres/Xinhua
  • Vezi mai jos principalele evenimente de miercuri din Ucraina

---------------------

Ora 22:57 Comisia de Relatii Internationale din Senatul SUA a aprobat un proiect legislativ privind criza din Ucraina care include atat reformele FMI cat si sanctiuni. (Reuters)

Comisia a trecut miercuri, cu 14 voturi pentru si 3 impotriva, un proiect legilativ privind criza din Ucraina care include reformele FMI, sanctiuni impuse rusilor si ucrainenilor, cat si ajutor si garantii pentru un imprumut acordat noului guvernd e la Kiev.

Pentru a deveni legea, proiectul trebuie sa treaca prin Senat si sa fie aprobat de catre Camera Reprezentantilor, unde se asteapta ca republicanii sa se opuna reformelor FMI.

Ora 22:15 Barack Obama a declarat miercuri ca spera ca eforturile diplomatice facute la ora actuala vor permite evitarea organizarii unui referendum pentru alipirea Peninsulei Crimeea la Rusia, asteptat duminica. (AFP)

Cu ocazia primirii la Casa Alba a premierului interimar ucrainean, liderul american a reamintit ca Washingtonul nu recunoaste rezultatul unei astfel de consultari.

Obama a mai avertizat Rusia ca risca sa fie nevoita sa suporte "costuri" daca nu va renunta la planurile de anexare a regiunii ucrainene Crimeea.

"Sper ca diplomatia va putea evita organizarea referendumului in Crimeea", a afirmat Obama dupa intrevederea pe care a avut-oin Biroul Oval cu Arseni Iatseniuk.

Ora 20:05 Sectiunea politica a acordului de asociere intre Ucraina si Uniunea Europeana ar putea fi semnata saptamana viitoare, a anuntat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, aflata in vizita la Varsovia, transmite AFP.

"Ne-am pronuntat pentru semnarea cat mai curand a sectiunii politice a acordului de asociere, probabil in cursul summitului UE" programat la Bruxelles pe 20 - 21 martie, a declarat Merkel intr-o conferinta de presa comuna cu premierul polonez Donald Tusk.

Ora 17:50 Vladimir Putin a discutat despre situatia din Crimeea cu liderul tatarilor din regiune Mustafa Dzhemilev, anunta Itar-Tass, potrivit Reuters.

Mai multi tatari din Crimeea intentioneaza sa boicoteze referendumul de duminica, sustinut de Moscova, care ar urma sa decida daca regiunea ar trebui sa se rupa de Ucraina si sa se alipeasca Rusiei. Tatarii reprezinta in jur de 12% din populatia regiunii.

Tatarii, precum multi alti etnici ucraineni din regiune, se opun intrarii sub control rusesc si vor sa fie guvernati de catre Kiev. Unii tatari s-au alaturat protestelor de strada facand apel la "unitate nationala".

Ora 17:48 Presedintele rus Vladimir Putin a discutat miercuri cu Didier Burkhalter, ministrul de Externe a Elvetiei, tara care detine presedintia OSCE, informeaza Kremlinul. (Reuters)

Putin si Burkhalter "au discutat despre capacitatile OSCE in contextul gasirii unei solutionari la criza", arata Kremlinul, fara a da detalii despre o eventuala intelegere.

Totodata, Kremlinul precizeaza ca Putina discutat miercuri cu liderul de la Paris, Francois Hollande, despre "posibilitatile de a creste sprijinul international" pentru gasirea unei solutii la criza din Ucraina.

Tonul Kremlinului cu privire la convorbirea telefonica dintre cei doi lideri difera de cel folosit in declaratia biroului de presa al presedintiei franceze in care se arata ca Hollande i-a transmis lui Putin ca trebuie sa faca tot ce ii sta in putere pentru a opri "anexarea inacceptabila" a regiunii Crimeea de catre Rusia.

Ora 16:48 Presedintele francez Francois Hollande sustine ca Putin trebuie sa faca tot ce poate pentru a impiedica Crimeea sa se alature Rusiei pentru ca o astfel de actiune ar reprezenta "o anexare ilegala". (Reuters)

Ora 16:45 Cancelarul german Angela Merkel avertizeaza ca, in cazul in care nu se inregistreaza niciun progres in privinta Ucrainei, liderii UE vor trebui sa discute cea de a doua etapa a sanctiunilor impuse Rusiei. Acest lucru va avea loc la summitul de saptamana viitoare. (Reuters)

Cancelarul Merkel a aratat ca Europa va impune sanctiuni mai dure Rusiei la summitul de saptamana viitoare daca Moscova nu arata ca este dispusa sa intre intr-un grup de contact¬ pentru a gasi o solutie diplomatica pentru Ucraina.

Ora 15:20 Principalul aeroport din Crimeea, inchis pentru "a se evita provocarile" (autoritatile separatiste)

Autoritatile pro-ruse din regiunea separatista Crimeea au luat controlul asupra principalului aeroport din peninsula si vor sa limiteze zborurile pana luni pentru a impiedica sosirea "provocatorilor" in zona, a anuntat miercuri un inalt responsabil separatist, citat de AFP.

Vice-premierul regional, Roustam Temirgaliev, a indicat faptul ca traficul aerian in Crimeea va reveni la normalitate luni, dupa referendumul pentru alipirea la Rusia.

"Fortele noastre de auto-aparare au luat controlul aeroportului. Trebuie sa limitam miscarea, insa este temporar, pentru a impiedica sosirea provocatorilor. Toate legaturile aeriene vor fi restabilite pe 17 martie", a declarat vice-premierul regional.

Ora 14:51 Liderii G7 avertizeaza ca anexarea Crimeei "ar putea avea implicatii serioase pentru ordinea legala care protejeaza unitatea si suveranitatea tuturor statelor". (Reuters)

Grupul G-7, format din ministrii de Finante din sapte economii dezvoltate (Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie si SUA) i-au cerut Rusiei sa inceteze actiunile pentru un referendum privind independenta Crimeii si sa "inceteze toate eforturile de a schimba statutul Crimeii". Totdata, liderii G7 au avertizat cu masuri suplimentare, individuale sau colective, in cazul in care Rusia nu pune punct actiunilor sale in Crimeea.

"In plus fata de impactul asupra unitatii, suveranitatii si integritatii teritoriale ale Ucrainei, anexarea Crimeei ar putea avea implicatii grave pentru ordinea legala care protejeaza unitatea si suveranitatea tuturor statelor", au aratat liderii G7 intr-o declaratie facuta publica de Casa Alba.

"In cazul in care Federatia Rusa va face acest pas, vom lua masuri suplimentare, individual sau colectiv", se mai arata in document

Liderii G7 avertizeaza, totodata, ca un referendum in Crimeea privind alipirea la Rusia nu ar avea "nicio valoare juridica".

"Data fiind lipsa de pregatiri adecvate si prezenta intimdanta a atrupelor ruse, ar fi un proces afectat de iregularitati si nu nu ar avea nico forta morala", au adaugat liderii G7.

Ora 14:39 Unul dintre principalii funizori de televiziune din Ucraina a anuntat ca suspenda difuzarea mai multor posturi rusesti importante, transmite agentia ucraineana de stiri UNN, potrivit RIA Novosti.

Furnizorul Volya, care detine circa 20% din piata, a precizat ca informeaza abonatii din intreaga tara cu privire la schimbarea serviciilor oferite.

Ora 14:15 Premierul britanic David Cameron a anuntat ca vrea sa impuna restrictii de calatorie a unor "cunoscuti parlamentari rusi", ca parte a raspunsului UE la anexarea de catre Rusia a regiunii ucrainene Crimeea.

"Vom face presiuni pentru ca interdictiile de calatorie sa includa cateiva cunoscuti parlamentari rusi. Am avut ieri o intalnire cu parteneri la Londra pe tema asta si am pus propunerea pe masa de discutii", le-a spus Cameron reporterilor cu ocazia unui zbor spre Israel.

Ora 13:25 Autoritatile din Crimea vor prelua controlul asupra tuturor companiilor ucraineene de pe teritoriul regiunii, a anuntat miercuri premierul regiunii sudice ucrainene. (Reuters)

Intr-o conferinta de presa transmisa de televiziunea rusa, Rustam Temirgaliev a declarat: "In zilele urmaoare se pregateste transferul (...) pentru o serie de bunuri apartinand statului ucrainean care se afla pe teritoriul Crimeei". Premierul regional a dat drept exemple compania energetica Chornomornaftohaz si caile ferate nationale.

Ora 13:11 Serviciul Secret al Ucrainei (SBU) a anuntat ca ofiterii sai au identificat si retinut spioni militari rusi in regiunea Kherson de langa Crimeea. SBU a precizat ca spionii rusi aveau misiunea de a evalua gradul de pregatire al trupelor ucrainene din Kherson - in special brigada de aparare pentru rachete aeriene, anunta Radio Europa Libera. Unii dintre reprezentantii social-media ucrainene s-au amuzat pe seama faptului ca seful grupului de spioni rusi, un ofiter de informatii militare nascut in 1981, a intrat ilegal pe teritoriul Ucrainei cu un pasaport ucrainean pe numele Arbuzov - nume purtat si de fostul vicepremier si apoi premier interimar al Ucrainei, dupa demisia lui Mikola Azarov in urma crizei politice - Serghei Arbuzov.

Ora 13:02 Piata bursiera rusa a inregistrat miercuri o scaderea drastica, in conditiile in care Kremlinul pare sa se pregateasca pentru o anexare in forta a peninsulei Crimeea, scrie RIA Novosti.

Indexul MICEX a scazut cu 1,64% dupa ce a inceput tranzactionarea la Moscova, in timp de Intexul RTS a scazut cu 4,02%. Ulterior, scaderea a incetinit, insa la orele amiezii, atat MICEX cat si RTS scazusera cu un procent.

--------------------

Intrarea in Crimeea a delegatiei multinationale trimise in Ucraina conform Capitolului III al Documentului de la Viena a fost blocata de 5 ori, in mai multe zone, de garzi inarmate fara semne de indentificare care sa le indice nationalitatea, se arata intr-un comunicat de presa al delegatiei americane la OSCE.

"Acest raport adauga la ingrijorarile noastre profunde si sugereaza implicarea directa a Federatiei Ruse si a agentilor ei in impiedicarea observatorilor impartiali, neinarmati sa isi faca treaba asa cum trebuie", a declarat miercuri ambasadorul SUA la OSCE, Daniel Baer. "Incurajarile Rusiei si sprijinul pentru punctele de control ilegale nu ajuta", a adaugat Baer.

In concluziile raportului observatorilor OSCE se arata ca escorta politiei ucrainene si ￯o echipa au fost impiedicate in repetate randuri, sub amenintarea armelor astfel incat nu putut sa disipeze ingrijorarile privind rapoartele de activitate militara neobisnuita a Federatiei Ruse. Cu toate acestea, observatiile echipei au produs suficiente dovezi de echipamente care indica prezenta personalului militar al Federatiei Ruse (in vecinatatea - n.red.) diferitelor baraje intalnite in perioada observatiei￯.

Printre dovezile citate de raport se numara: "uniforme si echipament de lupta cu tipare (rusesti - n.red.), fara simboluri de identificare", "camioane cu numere de inmatriculare asociate cu Flota Marii Negre" si vehicule armate, "dintre care unul este o versiune a infanteriei navale cu insemne (rusesti - n.red.)".

Potrivit raportului intemeiat de echipa de echipa OSCE in Ucraina, observatorii au fost amenintati cu deschiderea focului de catre barbati inarmati in cazul in care incearca sa intre in regiunea Crimeea, controlata de fortele pro-ruse.

Raportul misiunii, obtinut de Reuters, arata cum peste 40 de observatori militari din cele circa 20 de state membre OSCE au fost impiedicati sa intre in Crimeea.