Armata ucraineana nu va interveni pentru a impiedica alipirea Crimeei de Rusia deoarece a decis sa-si apere frontiera estica, a declarat marti presedintele interimar al Ucrainei, Olexandr Turcinov, pentru AFP.

Afirmatiile sefului de stat par sa confirme ca pierderea acestei peninsule pare din ce in ce mai greu de evitat, noteaza agentia de presa, in conditiile in care, cu patru zile inaintea referendumului privind alipirea la Rusia, contactele dintre Washington si Moscova par sa devina, in ultimele zile, un dialog al surzilor.

"Nu ne putem angaja intr-o operatiune militara in Crimeea, in acest fel ne vom goli frontiera de est si Ucraina nu va fi protejata, militarii rusi conteaza pe asta", a spus acesta.

Referendumul este o "farsa" decisa in "birourile Kremlinului", a acuzat el, iar "militarii rusi" vor umple "procesele verbale cu cifre false".

Turcinov, care ar urma sa ramana in fruntea statului si a fortelor armate ucrainene pana la alegerile prezidentiale prevazute in 25 mai, a facut aceste declaratii dupa o reuniune a Consiliului de securitate nationala si aparare, reunit la Kiev.

Premierul Arseni Iatseniuk a plecat la Washington, unde se va intalni miercuri cu presedintele Barack Obama precum si cu responsabili ai Fondului Monetar International si al Bancii Mondiale.

Ulterior, se va deplasa la New York, unde criza ucraineana va fi joi pe ordinea de zi a Consiliului de Securitate al ONU.

Adoptarea unei pozitii comune in cadrul Consiliul este insa improbabila, in conditiile in care Moscova dispune de un drept de veto.